Eftersökt. "En kollega sa att det är svårare att få plats på Södertörns simskolor än till Vasaloppet" berättar Carin Klasson, ordförande i Södertörns simsällskap. Foto: Sacharias Källdén

Högt tryck på simskolorna i Tyresö

Årets söktryck på simskolorna i Tyresö har varit stort. Simskolorna är uppbokade inför hösten och sammanlagt är mer än 1000 barn intresseanmälda utan att ha fått plats. "Vi har framfört till kommunen att det behövs en bassäng till", säger Sara Nyström, verksamhetschef Tyresö simsällskap.

  • Publicerad 06:15, 1 sep 2021

Medley och Tyresö simsällskap driver båda simskola i Tyresö aquarena och märker av det ökade trycket på simskolorna. Medley har cirka 500 intresseanmälningar i kö och Tyresö simsällskap har cirka 700 i kö till simskolan.

– Under pandemin har det funnits perioder när simskolan varit helt inställd och även skolsimmet. Vi har prioriterat om så att de som går i trean och missat skolsim i tvåan ska hinna med det nu, säger Mathieu Nilsson, anläggningschef på Tyresö aquarena.

Köar i tre år

Sara Nyström, verksamhetschef och simskoleansvarig på Tyresö simsällskap påpekar också att OS bidrar till ökade köer.

– Sverige är väldigt duktiga i simning så när det är OS ger det uppsving i ansökningarna till simskola.

Det säger kommunerna om simskoleköerna

Båda verksamheterna som bedriver simskola har avtal med kommunen om hur tiderna i simhallen ska fördelas, men de är överens om att tiderna är för få.

– Vi är för trångbodda och är i akut behov av mer plats för vår verksamhet då det börjar bli mer regel än undantag att folk får stå i kö i tre år till vår simskola, och det är utom alla rimliga gränser, säger Sara Nyström.

Uppbokat. Medley har cirka 500 intresseanmälningar i kö och Tyresö simsällskap har cirka 700 i kö till simskolan. Bild från Torvalla i Haninge. Foto: Sacharias Källdén

Fullt i fler kommuner

Södertörns simsällskap, som bedriver sin verksamhet i simhallar i Huddinge och Haninge, märker också av det ökade trycket på simskolorna.

På bara en månad fullbokades alla 887 platser på simskolan i Torvalla simhall, och alla 861 platser i Huddingehallen. Väntetiden inför släppet av nya platser är ett halvår.

– Vi har under många år varit på bristningsgränsen och efter ett litet ökat tryck på sökningarna i år är det som att det har stupat över oss. I år har det varit extremt, berättar Carin Klasson, ordförande för Södertörns simsällskap.

Även i Botkyrka är det många som vill lära sig simma, och inte bara barn och unga. I sommar har också en hel del vuxna anmält sig till att gå i simskola.

– Jag tror det är många vuxna som har haft sina barn i simskola under sommaren, och som sedan insett att de själva måste lära sig simma. För att kunna simma är en trygghet och säkerhet, och en billig livförsäkring, säger Ulrika Höglund, enhetschef på kommunens bad- och racketenhet i Botkyrka.

Fler drunkningsolyckor i juli

Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att i juli år omkom 26 stycken i drunkningsolyckor i Sverige, vilket kan jämföras med samma period 2020 då 11 personer omkom.

För Carin Klasson på Södertörns simsällskap har det varit tufft att känna att simskolorna inte kunnat bemöta söktrycket, särskilt under sommaren när allt fler rör sig i vattnet.

– Det är jättejobbigt att veta att man har möjligheten att lära ut men inte kan erbjuda det, menar Carin Klasson.

Antal omkomna i drunkning i Sverige

2021, preliminär statistik
Juli månad: 26 personer
Totalt (t.o.m 31 juli): 75 personer

2020
Juli månad: 11 personer
Totalt: 77 personer

2019
Juli månad: 17 personer
Totalt: 68 personer

Källa: Svenska livräddningssällskapet
 

Visa merVisa mindre