Badteam. Mamma och dotter Linda och Elma Teng – Elma går på simskola medan mamma ligger i stora bassängen och kör längder. Foto: Stefan Källstigen

Högt tryck på simskolorna i Solna

Det är extra stor rusning till Solna och Sundbybergs simskolor – en trolig pandemieffekt. – Den här hösten är allting mer eller mindre fullbokat, säger klubbchefen Jonas Hägerhäll.

  • Publicerad 01:15, 5 sep 2021

Den här hösten är allting mer eller mindre fullbokat

Varje vecka tränar över tusen barn och vuxna simning under ledning av Solna och Sundbybergs gemensamma simsällskap.

Simskolorna hålls i Vasalundshallen och på Sundbybergs simhall, där Mitt i dyker in en måndagseftermiddag i samband med simskolan för barn i åldrarna 5-6 år. De går simlinjen Baddaren under ledning av simlärarna Rasmus Strandberg och Angelika Knutsson.

– Armarna upp i taket och ett, två och tre, säger Rasmus innan barnen glider iväg i det 29-gradiga vattnet.

Intresset för simskolan är alltid stort, men har ökat under året berättar Jonas Hägerhäll som är klubbchef för Solna Sundbyberg Simsällskap 04 (SS04).

– Den här hösten är allting mer eller mindre fullbokat, säger han och fortsätter:

– Det är så att en del har valt att inte gå till simhallen under pandemin för att man har varit rädd för smittspridningen. Så det är ett jättetryck nu.

Ur 25-metersbassängen tar sig Linda Teng upp. Hennes dotter Elma älskar vatten och går på simskola i bassängen bredvid. Elma är strax klar med sin tredje lektion för terminen.

– Vi tänkte gå förra terminen, men på grund av corona avvaktade vi lite, säger Linda.

Den 19 juli öppnade online-bokningen för dem som inte redan var medlemmar i SS04. Linda väntade inte, utan bokade direkt.

– Jag vågade inte chansa, säger hon.

Poppis. "Den här hösten är allting mer eller mindre fullbokat", säger Solna Sundbyberg simsällskap 04:s klubbchef Jonas Hägerhäll. Foto: Stefan Källstigen

I Sundbyberg får skoleleverna i andra klass gå på simskola där SS04 också undervisar. De eleverna har kunnat köra på under pandemin. Men Jonas Hägerhäll berättar att det kommit ovanligt många samtal från skolor i Solna som vill att eleverna där ska få gå i simskola.

– Vi har en del skol-simskola i Vasalundshallen där det också är ett ökat tryck från skolorna att komma med sina elever nu.

Även lektionerna för vuxna har blivit mer populära under hösten.

– Folk vill komma i gång och göra saker, så alla vuxenkurser är också fullbokade.

Önskar fler platser

Simskolan i Solna och Sundbyberg pågår i perioder på tolv veckor. I november släpps platserna för nästa period. Och även om det är över tusen personer som varje vecka lär sig att simma i Solna och Sumpan menar Jonas Hägerhäll att efterfrågan är ännu större.

– Fanns det plats i bassängerna skulle vi kunnat ha ännu mer. Vi ser fram emot att Solna får sin nya simhall, det har behövts i femton år och den blir ju mer än dubbelt så stor som Vasalundshallen.

Även Turkosen i centrala Solna, som har simskola för barn och babysim, upplever ett ovanligt högt tryck.

Också där tror man på en pandemieffekt – att många avstått simskola på grund av restriktionerna, eller fått vänta eftersom en del simhaller i Stockholmsområdet hållits stängda.