När Järfälla kulturskola släpper sina platser för sina kurser brukar ett instrument locka särskilt mycket, nämligen piano.

– Då hänger de på låset och många är redan inloggade när vi släpper platserna, de mest populära plasterna som piano brukar gå åt först, berättar Elin Järnemo, enhetskoordinator på Järfälla Kulturskola.

För årets hösttermin finns det i dag 199 platser till pianolektionerna, när denna artikel skrevs fanns det åtta platser kvar.

Märker skillnad

På andra platser i Sverige är det liknande, piano lockar. I nära 30 procent av Sveriges kommuner får barn vänta i över ett år för att få plats, det visar en enkät som Sveriges Radios "Kulturnytt" gjort.

För att undvika köer valde Järfälla Kulturskola att byta ut sitt ansökningssystem för några år sedan, från kö till att skolan släpper lediga platser inför varje termin.

– Vi ville få bort kön för det gynnade varken oss eller medborgarna. Jag ser skillnaden nu mot när vi hade en kö, färre hör av sig i dag och påtalar att de inte fått någon plats.

Även väntetiden verkar ha minskat med det nya systemet.

– Nu handlar det inte om ett års väntan. Är det så att man inte får plats innevarande termin brukar man få en plats nästa termin eller den efter det.

Andra instrument

Samtidigt finns det andra instrument på skolan som saknar prov-sugna elever.

I september anordnade kulturskolan "Järfälla blåsmusikfestival". En del av det var att få allt fler unga intresserade av instrumenten, då det i hela landet finns en brist på blåsare i dag.

– Det kan ju vara så att alla vet vad ett piano är och hur man spelar det, kanske att alla inte vet hur man spelar ett blåsinstrument. Genom våra öppna hus och uppsökande verksamhet vill vi väcka elevernas nyfikenhet även för andra instrument, säger Elin Järnemo.