Läsförtåelse. Sommarjobbare ska få en särskild utbildning i högläsning för att hjälpa lågstadieelever med läsförståelsen. Foto: Sacharias Källdén

Högt tryck på lovskola i Botkyrka

Efter en vår fylld av coronafrånvaro har många elever halkat efter i skolan. Nu storsatsar Botkyrka kommun på extra studier under sommaren.

  • Publicerad 11:07, 12 jun 2020

Vi kan få extremt goda resultat.

Under våren har frånvaron stundtals varit hög runt om på låg-, mellan- och högstadieskolorna i Botkyrka kommun. På bland annat på Fittjaskolan var varannan elev borta i slutet av mars.

– Det var dels att eleverna hade symtom, dels en rädsla över att bli smittad. Eleverna missade en hel del, men vi har jobbat stenhårt för att de ska ta igen det, säger Camilla Beijmo Samuelsson, rektor på Fittjaskolan.

Trots det hårda arbetet har detta fått konsekvenser. Elever har halkat efter i undervisningen och missat viktiga moment i läroplanen.

Stort intresse

Nu agerar Botkyrka kommun. I sommaren gör de en stor satsning på lovskolor i hela kommunen. Skolor delas in i olika kluster och undervisning bedrivs under två veckor under sommaren. Det här gäller alla elever, från förskoleklass till årskurs 9, med behov av extra undervisning.

–  Vi har fler elever än någonsin som är anmälda. Förra året hade vi cirka 100 elever, i år 350 stycken. Trycket är betydligt högre nu, säger Emanuel Ksiazkiewicz, ordförande i utbildningsnämnden.

Staten har skjutit till statsbidrag på cirka 900 000 kronor som täcker stora delar av lovskolesatsningen. Därtill skjuter kommunen till omkring 300 000 kronor för att klara av verksamheten för låg- och mellanstadielever, en satsning som är ny för i år.

–  Vi ser kostnadsökningar. Men det här är något vi prioriterar. Våra elever ska få den kunskapsutveckling de förtjänar. Vi tror att vi kan få extremt goda resultat, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Högläsningsproffs

En del av pengarna går till att anställa omkring 20 stycken sommarjobbare, som specialutbildas i att på ett pedagogiskt sätt läsa högt. I sommar ansvarar de för högläsningsstunder för eleverna.

Detta görs då man tidigare har sett att elever i lågstadiet försämrar sin läskunnighet under sommarlovet. Projektet har fått namnet Läsa äger.

–  Att kunna läsa är en så pass viktig del i elevernas kunskap, så vi måste satsa på det här. Kan man läsa blir allt i skolan betydligt lättare. Högläsarna ska jobba kontinuerligt på fritidshemmen i sommar.

Det finns även planer på att förlänga lovskolan under hösten och erbjuda mer läxhjälp, samt lovskola på helger och under höstlovet 2020.

Sommarsatsning

✓ Lovskola i för avgångsklasser i grundskolan för att fler elever ska få gymnasiebehörighet.

✓ Lovskola för avgångsklasser i gymnasiet för att fler elever ska få gymnasieexamen.

✓ För årskurserna F–5 blir det lovskola i två veckor.

✓ Särskilda lässatsningar med hjälp av högläsningsproffs.

✓ Distansstöd för elever i grundskolan före terminsstart i augusti.

Visa merVisa mindre