Högt tryck på BB – i maj föds flest barn

Maj månad är högsäsong för barnafödslar. Som förra året när Edvin kom till världen. Då var det fullt på förlossningen och barnmorskan fick ta hand om flera födslar samtidigt. I år hoppas man ha fler barnmorskor.

  • Publicerad 06:47, 1 maj 2018

Förra året föddes 29 078 barn i Stockholms län. Och maj var den månad då födslarna peakade: 2 628 barn föddes i maj.

Ett av dem är Edvin, som fyller ett år den 26 maj.

Han bor i Storvreten med mamma Caroline Adelly Duvheim och pappa Robert Lindmark, en aktiv liten kille som kryper och står, som fått två tänder, just har lärt sig att dricka själv och snart tänker börja gå, vad det verkar.

– Det är helt fantastiskt att få barn. Meningen med livet! säger Caroline.

Men för snart ett år sedan var det inte lika roligt. Vattnet gick på onsdagen och Edvin föddes natten mot fredagen. Två dygns värkarbete var ingen lek.

– Personalen var fantastisk men vi fick kämpa alltför länge innan vi fick tillgång till smärtlindring, säger Caroline.

Barnmorskan sprang emellan

När Caroline väl fick plats på förlossningsavdelningen på torsdag kväll konstaterades att barnet låg med ansiktsbjudning. Värkstimulerande dropp sattes in.

– Det var fullt på förlossningen och den ansvariga barnmorskan var inte inne hos oss så mycket, utan det var en student som tog hand om oss.

Caroline och Robert hoppas på ett syskon till Edvin så småningom. Men upplevelsen av en förlossning med oro och stress sitter i.

– Jag kommer att gå och prata med någon inför förlossningen i så fall, säger Caroline.

Edvin fyller snart ett år och tränar på att gå och stå, med lite hjälp av mamma Caroline.

Nu väntas maj åter bli en månad med många födslar, enligt prognosen uppemot 2 700. Även augusti ser ut att toppa med lika många. I juni respektive juli väntas 2 500 barn födas.

Kanske borde de som kan undvika att få barn under våren och sommaren. Förra sommaren var riktigt tuff, då det var ont om barnmorskor och ont om platser.

I höstas höjde landstinget ersättningen inom vårdval förlossning, och nu den 1 maj höjs ersättningen ytterligare, med 2 000 kronor per förlossning. På så vis ska grundbemanningen på klinikerna kunna ökas, vilket gör det lättare att klara sommaren och semestrarna.

Men satsningen slår inte igenom fullt ut, eftersom det finns många hål att fylla i klinikernas budgetar, menar Ann Hjelm, överläkare på BB Stockholm på Danderyds sjukhus.

– Det arbetas febrilt för att klara bemanningen i sommar. Vi kommer inte att kunna ha riktigt alla förlossningsplatser öppna, säger hon.

Redan fullbokat i juli

Caroline Adelly Duvheim berättar att hon har en väninna som ska få barn i juli, och som inte får komma till ”sitt” sjukhus.

– Hon bor i Sollentuna vill till Danderyd. Men där är det redan fullt. Och både hennes andrahandsval och tredjehandsval var fullbokade, säger hon.

Ann Hjelm säger att många föderskor hänger på låset när de passerat vecka 24 och kan lista sig dit de vill åka när det är dags. Det är det sjukhus där man listat sig som har ansvar för att man får plats på en förlossningsavdelning.

– Men alla sjukhus samarbetar, och fördelar patienterna, säger hon.

Snart dags för ettårskalas

Caroline Adelly Duvheim förbereder nu Edvins ettårskalas. Inbjudningskorten är tryckta och skickade.

Till hösten är hon tillbaka på jobbet, och i januari är det tänkt att Edvin ska börja på förskola.

Fakta

108 ettårskalas den 4 maj

Så många barn har fötts i Stockholms län de senaste åren:

2015: 29 836

2016: 29 895

2017: 29 078

Så många föddes i maj:

2015: 2 635

2016: 2 805

2017: 2 628

Den dag det föddes flest barn på hela året:

2015: 27 maj (120 barn)

2016: 5 januari (110 barn)

2017: 4 maj (108 barn)

Källa: SLL
Visa merVisa mindre