Framflyttat dop. 2-åriga Vera har fått flytta fram sitt dop två gånger redan, men förhoppningsvis blir det av i oktober.

Högt tryck i kyrkorna på Värmdö

Nu fylls kyrkorna i Värmdö igen när barnen som föddes under pandemin ska döpas. Även trycket på att boka in vigslar har ökat markant.

  • Publicerad 15:14, 15 aug 2021

Antalet som vill döpa sina barn har ökat kraftigt i Värmdö församling under de senaste månaderna.

– Vi har till och med bokat upp dop på vardagarna, det är väldigt ovanligt, säger Åsa Meurling, tillförordnad kyrkoherde i I Djurö, Möja och Nämdö församling.

Många av barnen är äldre när de döps nu, jämfört med innan pandemin.

– Många har väntat med att döpa sina barn så barnen är äldre nu. En del kanske har hunnit få ett till barn under pandemin och kan ha dubbeldop, säger Annika Ludvigsson, kyrkoskrivare Värmdö församling.

Många framflyttningar

Zandra Flyg ska döpa sin nyblivna 2-åring Vera i Ingarö kyrka i oktober. Två gånger tidigare har dopet fått avbokas.

– Först skulle hon döpas i mars 2020, då var hon 4,5 månader, men restriktionerna kom samma vecka. Så vi ville ta vårt ansvar för att minska smittspridningen, det har vi varit noga med hela tiden, säger Zandra Flyg.

I stället flyttades dopet fram till september 2020. Men även det ställdes in.

– Smittspridningen ökade igen, men nu hoppas vi att dopet i oktober blir av. Vi planerar för cirka 30 personer, det blir närmsta släkten, säger Zandra Flyg.

Hon betonar att de kommer att ställa in vid minsta tveksamhet.

– Det är viktigare att vara en god medmänniska än att stressa med att döpa Vera.

Högtryck inför nästa sommar

Även vigselbokningarna ökar igen, och mycket är redan uppbokat i Värmdö kyrka nästa sommar.

– I vår församling gifter sig man främst mellan juni och september, vi har aldrig haft särskilt många bröllop resten av året. De som bokar vigslar hos oss nu är de som har avbokat förra sommaren och den här sommaren, men vill gifta sig nästa sommar, säger Annika Ludvigsson.

Men Malin Öh, kommunikatör i Värmdö församling, påpekar att det fortfarande finns utmaningar eftersom många ofta vill bjuda fler på ett bröllop än på ett dop.

– Även om vi har fler vigseltider så kan vi för alla gästers säkerhet bara ta emot cirka 120 personer, mot 300 besökare i vanliga fall. Den stora utmaningen är också att hitta lediga festlokaler, säger hon.

Främst dop

Djurö, Möja och Nämdö församling och Gustavsberg-Ingarös församling bekräftar att bokningarna för vigslar har dragit igång igen även hos dem, men att det är framförallt dopen som är extremt många just nu.

Många dop. I Värmdö kyrka är det full fart med dopen nu och inför nästa sommar är det högtryck på bokning av nya vigslar. Foto: Mostphotos

Det här gäller under pandemin

Upp till 300 personer för vistas på arrangemang inomhus med anvisade platser. Är det inte anvisade platser så gäller 50 personer. Om vigseln eller dopet är i en privat festlokal efter sammankomsten i kyrkan så är det max 50 personer som gäller.

Källa: Folhälsomyndigheten

Bröllop, dop och skilsmässor

Från januari till maj i år gifte sig 24 par i Värmdö, inklusiv borgerliga vigslar. Det är nästan en halvering jämfört med samma period 2019 och 2020.

Under 2020 vigdes cirka 9 000 par inom Svenska kyrkan. Det är färre än hälften jämfört med 2019. Statistik saknas ännu för 2021.

Antal vigslar totalt, inklusive borgerliga, var cirka 38 000 år 2020, vilket var nästan 30 procent färre än 2019.

Under 2020 döptes cirka 31 000 personer i Svenska kyrkan, vilket är nästan en halvering jämfört med 2019.

Under 2020 skiljde sig cirka 26 000 par i hela landet, vilket ligger i nivå med 2019. Från januari till maj i år har cirka 10 000 skilsmässor genomförts, det är något färre än under samma period 2019.

Källa: SCB, Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre