Väntetiderna är långa den som vill förnya sitt pass. Foto: Mostphotos

Högt tryck hos polisen – så länge kan du få vänta på passet

Saknar du pass och ska ut och resa på semestern? Då är det hög tid att boka tid på någon av länets passexpeditioner.

  • Publicerad 04:57, 19 jun 2019

Av samtliga 22 polisstationer i Stockholms län finns passexpeditioner på elva av dem. På alla elva expeditioner är efterfrågan på lediga tider hög.

Oavsett vart i länet du bor eller vilken expedition du besöker får du räkna med en dryg månads väntetid. Passexpeditionen vid Globen är den enda där det just nu finns tider i juni.

– Högsäsongen pågår mellan februari och juli men oftast brukar högtrycket mattas av något efter midsommar. Folk är generellt sett ganska dåliga på att ha koll på sitt pass och beställer många gånger en resa innan man dubbelkollat sitt pass, säger Karin Yngvarsson som är är samordnare för pass i Stockholmsregionen.

Ambitionen är att ett pass ska vara klart på två veckor. Men det är en ambition som polisen inte lever upp till just nu.

– Vi har haft svårt att uppskatta behovet vilket gjort att vi fått gissa en hel del. Trots att vi haft extraöppet på lördagar har kön inte mattats av. Vi får helt enkelt erkänna att vi gissat fel, säger Karin Yngvarsson.

Ny lagstiftning

Men att det är svårt att få en tid att söka pass beror inte bara på slarviga semesterfirare. 2016 ändrades giltighetstiden till tre år på pass för barn under 12 år vilket gör att många barnfamiljer nu måste söka nytt pass inför en kommande semesterresa.

 


Så länge kan du få vänta 

Listan visar nästa lediga tid på passexpeditionerna i länet. Listan uppdaterades 17 juni.

Källa: Polisen


Räkna med fem arbetsdagar

Efter att du förnyat ditt pass på någon av passexpeditionerna hos polisen tar det drygt fem arbetsdagar innan det är klart att hämtas.

Men för dig som inte har den tiden finns fortfarande lite hopp om att kunna åka på din resa.

Nationellt id-kort:

Om du ska ut att resa inom länderna i Schengenområdet kan du lämna passet hemma förutsatt att du har ett nationellt id-kort med dig. Körkortet duger inte eftersom att det inte räknas som ett.

– Ska du resa utanför Sverige brukar vi säga att det bästa är att ha ett pass. Trots att du har ett giltigt nationellt id-kort är det inte alla som accepterar det. Dubbelkolla alltid med din researrangör. Det är också vi som utfärdar dem vilket gör att det är lika svårt att få en tid för att göra ett nationellt id-kort som att göra ett pass, säger Karin Yngvarsson

– Anledningen till att körkortet inte fungerar som ett giltigt id-kort är att det är lätt att förfalska.

Provisoriskt pass:

Ett provisoriskt pass utfärdas för en specifik resa och gäller bara för den tid och plats som du söker för. Längsta giltighetstiden är sju månader.

I Stockholms län går det bara att utfärda att provisoriskt pass på Arlanda, det är dyrare en ett vanligt pass och dessutom är det inte alla länder som accepterar det tillfälliga passet vid inresa.

– Mitt bästa tips är att hela tiden gå in och kolla efter lediga tider på tidsbokningen, vi får en hel del avbokningar. Men också att passa på att söka pass i när du är i en annan region. Pass går att söka i på alla passexpeditioner i Sverige. Du måste inte vara skriven i samma län där du söker pass, säger Karin Yngvarsson.


Här kan du förnya ditt pass