Joakim Eklund, kurator, Karin Simon, kurator och Sandra Sedighi, psykolog. Foto: Läsarbild Brommaplans vårdcentral.

Högt söktryck till psykologteam på Brommaplan

vi tar emot både från internremisser. de kan få komma tilloss p bedömningssamtal. man kan också komma till oss om man ringer. vi eruder stödsamta, psykoogiskt rådgivning, beteendeterapi. Sedan Brommaplans vårdcentral fick ett psykosocialt team i höstas står patienterna i kö. Nu håller mottagningen föreläsningar om psykisk ohälsa i hopp om att minska söktrycket.

  • Publicerad 05:04, 1 mar 2019

– Vi tycker att vi ser många i 20-30 årsåldern med stress och utmattning som behöver hjälp att handskas med livet, säger Sandra Sedighi psykolog på Brommaplans vårdcentral.

Hit kommer många för att få hjälp med besvär som utmattning, ångest, stress och sömnproblem. De som tar emot är det psykosociala teamet bestående av en psykolog och två kuratorer.

Satsningen, som även finns i Abrahamsberg, är ett sätt för patienter med psykisk ohälsa att få hjälp på den egna lokala vårdcentralen.

– Vi tar emot från internremisser och via telefonrådgivningen och erbjuder stödsamtal, psykologisk rådgivning och kognitiv beteendeterapi, säger Sandra Sedighi. 

Och att behovet finns är tydligt. Sedan starten i oktober står patienter i kö för att få tid.

Det är ett väldigt tryck på oss, vi är snabbt fullbokade

Sandra Sedighi, psykolog

– Det är en stor efterfrågan och ett väldigt tryck på oss, vi är snabbt fullbokade, säger Sandra Sedighi.

Vill väcka tankar

För att minska på trycket anordnar vårdcentralen flera föreläsningar om psykisk ohälsa under mars och april och maj. Teamet utökas även med en psykoterapeut.

– Den psykiska ohälsan ökar och vi ser gärna att även medvetenheten om psykisk ohälsa ökar. Så här kan vi nå ut till fler patienter, säger Sandra Sedighi.

Men är det inte det patienterna vill, att träffas? 

– De flesta som söker vill ha individuell hjälp, men för många patienter kan föreläsningarna vara en bra start. Vi kanske också väcker tankar hos människor och kan på så sätt mota Olle i grind, säger Sandra Sedighi.

Fakta

Fyra föreläsningar

Tisdag 5 mars 16:00-17:00 Stress

Måndag 18 mars 16:00-17:00 Oro/ångest

Tisdag 2 april 16:00-17:00 Sömnbesvär

Måndag 15 april 16:00-17:00 Nedstämdhet/depression

Föreläsningarna kostar 100 kronor per tillfälle och kräver föranmälan.

Källa: Brommaplans vårdcentral
Visa merVisa mindre