Pluggar. Hannes Nordfeldt, 17 Calle Svahn, 17 sitter och pluggar på Esplanad. Hannes ska arbeta med att döma fotbollsmatcher i sommar. Foto: Stefan Källstigen

Högt söktryck efter sommarjobb i kommunen

Nu börjar sommaren närma sig med stormsteg och alla jobb till unga i Täby kommun är tillsatta. Det var högt söktryck i år och många unga blev utan feriearbete.

  • Publicerad 08:00, 27 maj 2022

Jag tycker det vore bra om det fanns fler jobb

Varje år lägger kommunen ut ett antal sommarjobb som går till unga. I år var det ett otroligt söktryck.

562 jobbsugna sökte de 163 tjänsterna.

– Det har varit många sökande i år, återigen en ökning jämför med förra året, säger Marie Tilly som ansvarar för sommarjobben i Täby.

En av de som sökt men som nyss fick reda på att hon inte fick något jobb var Tilda Svanlind. Hon ville testa för att se om det fanns en chans.

– Det gör inte så mycket att jag inte fick något, men det hade varit roligt. Jag tycker det vore bra om det fanns fler jobb man kunde få, säger hon.

Från tre till två veckor

I år har kommunen minskat perioden som jobben varar från tre veckor till två.

– Vi gör ett försök i år med att gå från tre till två veckors sommarjobb. Detta för att öka antalet ungdomar som får sommarjobb. Vi beräknar en ökning med cirka 30 till 40 sommarjobbsplatser mot föregående år, säger Marie Tilly.

Enligt henne är erfarenheten som sommarjobben ger väldigt viktig.

– Det är träning inför framtiden och kommande jobb. De som blir erbjudna sommarjobb får kontakta arbetsplatsen för ett besök. Besöket tar bort lite ”pirr” inför jobbet, ger information om kommande arbetsuppgifter och möjlighet att ställa frågor, säger hon.

Sommarjobben riktar sig till alla mellan 15 och 18 år men de är indelade i olika åldersgrupper För de mellan 15 och 17 år gäller jobb inom den kommunala verksamheten och i Täbys föreningsliv. Är man mellan 18 och 20 år får man jobba med kommunens fritidsaktiviteter under sommarlovet, så som Täby summercrew, som är en fest för hela familjen på Täby torg.

– I år kommer det vara en hel del nya aktiviteter på torget, tolv personer kommer att jobba på torget i sommar och de har börjat få introduktioner, säger fritidsledaren Camilla Björklund.

Kommunen prioriterar alltid de ungdomar som kan ha svårt att hitta sommarjobb på egen hand.

– Vi har priogrupper. De med socioekonomiska svårigheter, nyanlända, de med funktionsvariation och psykisk ohälsa har förtur till arbetena, säger hon.

Ut och sök

Men man ska inte ge upp hoppet för att få ett sommarjobb i kommunen nästa år. På grund av söktrycket så får inte en person anställas två år i rad, därför finns det möjlighet för andra att få ett jobb året efter.

Om man fortfarande går utan sommarjobb så tipsar Marie Tilly om att skriva ut sitt CV och ge sig ut på stan.

– Gå runt till företagsbyar och presentera dig, det är bra träning, säger hon.

Skapande. Fritidsledaren Camilla Björklund från Esplanad berättar att det blir mycket skapande på årets sommercrew där 12 personer ska sommarjobba. Foto: Stefan Källstigen

Jobben som unga ska utföra

Varje år öppnar Täby torg upp och erbjuder flera aktiviteter för familjer i Täby. Det är Ung fritid som ansvarar för aktiviteten.

Ett antal värdar kommer att jobba med att hålla i festen och de är anställda av Täby kommun.

Förra året kunde man bland annat hitta megaschack, minigolf, kubb och en uppblåsbar klättervägg.

Föutom sommarvärdsjobbet finns de kommunala feriearbeterna inom kommunens egna verksamheter. Det kan handla om att att jobba som badvärd, på bibliotek, i förskola och inom äldreomsorg.

Källa: Täby kommun

Visa merVisa mindre