HÖGSTADIET. Högstadiet på Karbyskolan i Vallentuna kommun läggs ner. Foto: Josefine Thureson Kämpe/arkiv

Högstadiet på Karbyskolan läggs ner

Alliansen i Vallentuna kommun har beslutat att lägga ner högstadiet på Karbyskolan. Gustav Vasaskolan och Kårstaskolan förblir skolor med årskurs1 till 6.

  • Publicerad 14:22, 25 jun 2020

Genom att lägga ner högstadiet kommer verksamheten att kunna lägga över två miljoner på 1-6.

Det var på barn- och ungdomsnämndens sammanträde den den 16 juni som beslutet fattades: Karbyskolans högstadium läggs ner och Gustav Vasaskolan och Kårstaskolan blir kvar som 1-6-skolor.

– Genom att lägga ner högstadiet (på Karbyskolan) kommer verksamheten att kunna lägga över två miljoner på 1-6, till exempel ökade lärarresurser, skriver Alliansen (M, C, L och KD), i ett pressmeddelande.

Högstadiet ska ha gått 2,5 miljoner back – pengar som egentligen skulle används till yngre elever.

– Med detta beslutet kommer skolans låg och mellanstadium få de resurser skolpengen genererar och därmed få ökade möjligheter att höja kvaliteten, skriver Alliansen.

Svårt att få elever

Högstadiet har i många år haft svårt att få elever och skolinspektionen har upptäckt stora brister i verksamheten,

– Kvalitet och resultat har länge haft brister trots extra resurser och omfattande extra stöd från förvaltningen. Många elever söker sig till en mer åldersadekvat miljö i någon 6-9- eller 7-9-skola närmare Stockholm.

Därför vill Alliansen i stället satsa på "en kvalitativ 1-6 skola".

Socialdemokraterna kritiska

Men socialdemokraterna i Vallentuna är kritiska till nedläggningsbeslutet. De menar att den borgerliga majoriteten inte har gjort de satsningar som krävts för att Karbys högstadium skulle ha rätt långsiktiga möjligheter att locka elever och erbjuda undervisning av hög kvalitet.

"Karbyskolan har under flera år levt med rykten om nedläggning (vilket skrämmer bort elever och lärare), otillräckligt ekonomiskt stöd för att bryta den negativa situationen och berättelser om bråk och stök", skriver socialdemokraterna i en kommentar.

ALLIANSEN Michel Louie, gruppledare (KD), Parisa Liljestrand, gruppledare (M), Ylva Mozis, gruppledare (L) och Björn Furugren Beselin, gruppledare (C) i Vallentuna kommun. Foto: Vallentuna kommun