Halvstängt. Tallbackaskolans sjuor och åttor ska ha undervisning via Teams kommande veckor. Foto: Leif Oldenburg

Högstadiet i Solna stänger delvis

Regeringen gick förra torsdagen ut med att man vill ge möjlighet till distansundervisning för högstadieelever. I Solna stänger fyra kommunala skolorna nu för elever i två årskurser.

  • Publicerad 11:20, 11 jan 2021

Sedan tidigare finns möjlighet till distansundervisning för gymnasiet. Nyligen infördes samma möjlighet för högstadiet, om det behövs för att exempelvis motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

"Mot denna bakgrund kommer skolnämndens ordförande att att ta beslut om att delvis stänga Ulriksdalsskolan, Råsunda centralskola, Tallbackaskolan och Skytteholmsskolan från och med den 11 januari till och med den 24 januari 2021", skriver Lena Lundström, skolchef i Solna i ett mejl till vårdnadshavare.

I Solna ska elever i sjuan och åttan i nämnda skolor ha distansundervisning fram till 24 januari. Niorna går dock kvar i alla skolor.

Av de kommunala skolorna är det Bergshamraskolan som fortsätter ha all undervisning på plats. Anledningen är att det är så få elever på Bergshamraskolan högstadium att det bedöms möjligt att bedriva undervisningen på plats. 

Av de fristående skolorna är det Vittraskolan som har all undervisning på plats kommande veckor.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade på en pressträff förra veckan att de nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, och inte en skyldighet. Det är upp till huvudmannen, alltså till exempel kommunerna, att fatta beslut för respektive skola.

– Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, sa Anna Ekström (S).

Eleverna i Solna som ska ha distansundervisning följer ordinarie schema genom lektioner på Teams. Mat kommer att kunna hämtas i skolan om elever och vårdnadshavare önskar detta.

Elever som är i behov av särskilt stöd kan erbjudas individuella lösningar i samråd med ansvarig rektor.