Sedan tidigare har möjlighet till distansundervisning införts för gymnasiet. Från och med måndag införs nu enligt förslaget samma möjlighet för högstadiet, om det behövs, till exempel för att motverka trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

– Trots att vi håller på och ska ringa in till nytt år är läget fortsatt allvarligt. Vi står inför skolstart och ny vårtermin i ett väldigt svårt läge. Jag har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skälet är att skolan är viktig för barns lärande och hälsa, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) på dagens pressträff.

På SR Ekots fråga på pressträffen varför beslutet inte kommit tidigare svarade Anna Ekström:

– Vi har fattat många beslut under pandemin och beslut om skolorna med kort varsel. Vi måste agera snabbt när smittspridningen ändrar karaktär. i mellandagarn har vi diskuterat med FHM och skolverket och efter det tagit fram den här förordningstexten så att skolorna kan agera och hålla skolorna öppna men också reglera för att minska smittspridningen.

Upp till skolans huvudmän att besluta

Anna Ekström förklarade på pressträffen att de nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, och inte en skyldighet. Det är upp till huvudmannen, alltså till exempel kommunerna, att fatta beslut för respektive skola.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera att landets gymnasieskolor fortsätter med fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.