Från och med måndag ska alla elever som går på högstadiet stanna hemma, och få undervisning på distans. Det meddelade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund på fredagseftermiddagen.

Hon uppmanar också alla arbetsgivare att se till att alla medarbetare som kan arbetar hemifrån.

Ska minska smittspridningen

Detta på grund av smittspridningen som inte ser ut att avta, och med det en hårt belastad sjukvård.

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter så tyvärr tvingas jag rekommendera att kommunerna från måndag avslutar undervisning på plats för eleverna i högstadiet och övergår till distansundervisning resten av terminen, säger Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

Ekerö följer rekommendationerna

Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, bekräftar att också Ekerös högstadier går över till distansundervisning från och med måndag,

– Det var en diskussion mellan alla kommuner i regionen och man kom fram till att vi inför distansundervisning för högstadieeleverna. Det är bra att vi gör det här och vi kommer naturligtvis att göra allt vi kan. Vi har en hårt belastad sjukvård just nu, säger han.

Informationen har gått ut till Ekerö kommuns huvudmän, och redan på måndag studerar högstadieeleverna på distans.

– Det är olyckligt tycker jag att man inte kommer med de här råden tidigare. Nu blir det väldigt tight för våra lärare och tjänstemän att införa det här, säger Adam Reuterskiöld.

– Men jag är säker på att de kommer att göra allt de kan för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vill att eleverna även tänker på att träffa så få personer som möjligt.

– Det räcker inte bara med distansundervisning. Jag vill också trycka på hur viktigt det är att begränsa sina sociala kontakter till några få personer även på fritiden.