Högstadieskolorna i Haninge går över till distansundervisning från måndag.

Högstadieelever i Haninge skickas hem

Nu skickas högstadieeleverna i Haninge hem för att minska smittspridningen. Men det är inget tidigt jullov, utan undervisningen ska ske på distans, och det från och med måndag. Det meddelade smittskyddsläkaren i Region Stockholm på fredagen.

  • Publicerad 16:25, 11 dec 2020

Från och med måndag bör alla elever som går på högstadiet i länet stanna hemma, och få undervisning på distans. Det meddelade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund på fredagseftermiddagen.

Hon uppmanar också alla arbetsgivare att se till så att alla medarbetare som kan arbetar hemifrån.

Ska minska smittspridningen

Detta på grund av att smittspridningen inte ser ut att avta, och med det en hårt belastad sjukvård i region Stockholm.

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter så tyvärr tvingas jag rekommendera att kommunerna från måndag avslutar undervisning på plats för eleverna i högstadiet och övergår till distansundervisning resten av terminen, säger Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

Skolor meddelar

På fredagseftermiddagen meddelade Haninge kommun att de kommunala skolorna går över till distansundervisning resten av terminen, och att vårdnadshavarna ska ha fått info via Schoolsoft och andra upparbetade kanaler.

– Men det räcker inte bara med distansundervisning. Jag vill också trycka på hur viktigt det är att begränsa sina sociala kontakter till några få personer även på fritiden, säger Maria Rotzén Östlund.

Vissa elever undantas

Beslutet kan komma förlängas även efter jullovet beroende på hur situationen utvecklas. Beslutet gäller dock inte grundsärskolorna.

Även elever som har särskilda stödbehov kan fortsatt få sin undervisning i skolans lokaler. Det innefattar elever med funktionsnedsättningar, men också elever som på grund av familjesituationen eller andra sociala skäl inte kan vara hemma.

"Skolorna har tydliga rutiner för att dokumentera och följa upp beslut om distansundervisning i syfte att säkerställa att alla elever får den undervisning de har rätt till enligt gällande timplan. Men det kan innebära att eleverna kommer att få förlängd utbildning i ett senare skede", skriver Pär Olsson, chef för grundskoleverksamheten i Haninge.

Elever ska också erbjudas möjlighet att hämta matlådor på skolorna.