Högsta domstolens beslut kom den 12 maj. Foto: Mostphotos

Högsta domstolen nekar 29-åringen prövning av dubbelmordsdomen

När hovrätten tog upp dubbelmordet fälldes en av de åtalade för morden medan den andre bara dömdes för rån. Den morddömde Vallentunabon överklagade till Högsta domstolen. Den 12 maj fick han avslag.

  • Publicerad 18:20, 12 maj 2021

För precis två månader sedan, den 12 mars, kom hovrättens dom i det uppmärksammade fall där två män från Vallentuna stod åtalade för att ha mördat och rånat ett par i 50-årsåldern. Männen är i dag 29 respektive 27 år gamla.

I tingsrätten dömdes båda till livstids fängelse för mordet på kvinnan samt för grovt rån. Ingen av dem dömdes för mordet på mannen.

Domen överklagades. Hovrätten kom i stället fram till att 29-åringen ensam var skyldig till morden. Därför kvarstod livstidsstraffet medan 27-åringen enbart dömdes för rån. Straffet för honom mildrades därför från livstids fängelse till fängelse i fyra år.

I april begärde 29-åringen att Högsta domstolen skulle pröva hovrättens dom. Hans advokat Martin Cullberg var kritisk till att domen hade läckt ut i förväg. Något som gjorde att särskilda åklagarkammaren öppnade en förundersökning om hur det kunde ske.

Martin Cullberg ansåg dessutom att domen höll dålig kvalitet.

– Jag tycker att det är en anmärkningsvärt dålig dom. Hela slutresultatet är närmast obegripligt. När jag såg på Flashback att en skulle få livstid och en frias för morden blev jag minst sagt förvånad, sa Martin Cullberg till Mitt i Vallentuna.

Nu avslår alltså Högsta domstolen 29-åringens begäran.

Argumentet är det vanliga när HD säger nej till att pröva en dom: att det inte finns något principiellt intressant i hovrättsdomen som gör att en prövning kan ändra rättstillämpningen framöver.

Mitt i Vallentuna har sökt Martin Cullberg för en kommentar till HD:s beslut.