Kommundirektör Victor Kilén tillsammans med Parisa Liljestrand (M), KS-ordförande. Foto: Stefan Källstigen

Högsta chefen: ”Förtroendet var förbrukat”

–Avgående socialchefen hade inget förtroendet kvar hos kommunchefen i Vallentuna efter redovisningsmissen på 27 miljoner kronor. – Hon frågade mig rakt ut, och då svarade jag nej, säger Victor Kilen, kommundirektör i Vallentuna kommun.

  • Publicerad 13:03, 2 feb 2018

Med anledning av att Socialförvaltningens kostnadsprognoser slagit fel med mångmiljonbelopp och lämnat efter sig ett budget med 33 miljoner kronor i underskott valde Mogjan Alimadad att säga upp sig som förvaltningschef. Beslutet kom efter att hon ställt en avgörande fråga till högsta chefen i Vallentuna kommun.

– Hon frågade mig rakt upp och ner, som hennes närmsta chef om jag hade fortsatt förtroende för henne. På den frågan så var mitt svar att jag inte hade det, säger Victor Kilén, kommundirektör i Vallentuna kommun.

Socialchefen i Vallentuna har sagt upp sig

Några signaler om att kostnaderna skenande iväg, fick inte kommunledningen hävdar Victor Kilen bestämt, som lägger huvudansvaret på Mogjan Alimadad.

– Som socialchef har man högsta ansvaret för förvaltningen, och det underlag som presenteras för nämnden, verksamheterna och kommunstyrelsen. Siffrorna som lagts fram har varit helt tagna ur luften. Det är för mig helt obegripligt hur det kunde slå så fel, när det förväntade underskottet på 5-6 miljoner landar i stället på 33 miljoner.

Nu sa Mogjan Alimadad upp sig självmant. Men kunde hon arbeta kvar i det läge förvaltningen befinner sig i?

– Ur min synvinkel var det bra att hon insåg det. Hon hade ansvaret för förvaltning som gick med underskott, det hade varit omöjligt att bara köra på i samma hjulspår.

Hur kommer hennes avsked behandlas av kommunen?

– Hon slutar officiellt den 31 juli och får inget avgångsvederlag. Samtidigt är hon inte arbetsbefriade och kommer stå till kommunens förfogande. Jag har ändå valt att tillsätta en ny tillförordnad socialchef för att styra upp de ekomiska läget.

Kommunens IT- och digitaliseringschef David Gyllenstråle tar över som chef för socialförvaltningen tills vidare.

Mitt i har sökt Mojgan Alimadad för en kommentar.