Södertörns högskola anklagas för mörkning av våldtäktsanmälningar. Foto: Mostphotos

Högskola anklagas för att mörka våldtäktsfall

Södertörns högskolan skrev att ingen medarbetare på skolan utsatts för Kulturprofilens misstänkta kränkningar, men bara dagar tidigare hade en doktorand berättat att hon polisanmält honom för två våldtäkter. Nu anklagas rektorn för mörkning och en extern utredning är tillsatt.

  • Publicerad 12:05, 9 jul 2018

Turerna kring Kulturprofilen har varit många. Bland annat åtalades han i juni för två våldtäkter mot en kvinnlig doktorand på Södertörns högskola. Något högskolan nu anklagas för att ha försökt mörka, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtidigt skickar högskolan ut ett pressmeddelande om att de tillsätter en extern granskning av hanteringen. Detta för att det inte ska hände igen i framtiden.

Skrev att inget hänt

Doktoranden polisanmälde Kulturprofilen efter DN:s granskning av mannen och berättade det för sin handledare.

Några dagar senare skickade Södertörns högskola ut ett pressmeddelande baserat på information från handledaren. Men där skrev de att det under granskningen inte ”framkommit något som visar på att kränkningar förekommit mot medarbetare eller praktikant” vilket alltså är direkt felaktigt.

Enligt DN har det internt kommit fram att pressmeddelandet inte stämmer. Utåt nöjde sig dock Södertörns högskola med att komplettera pressmeddelandet med en fotnot om att texten innehöll vissa felaktigheter – utan att precisera vilka uppgifter det rörde sig om.

– Vi ville inte skriva om ett gammalt pressmeddelande. Man kan fråga sig om vi borde skickat ut ett nytt tidigare men nu gjorde vi inte det, säger Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola.

Nära band till Kulturprofilen

Handledaren är en framstående akademiker med nära band till Kulturprofilen och den interna kritiken har varit stark. Bland annat har rektorn Gustav Amberg anklagats för att mörka polisanmälningarna. Något han själv förnekar.

– När pressmeddelandet gick ut visste jag inget om anmälan. Hade jag vetat det hade vi inte gått ut med det, säger rektor Gustav Amberg till SVT.

I ett nytt pressmeddelande skyller nu skolan felaktigheterna på att handledaren inte informerat ledningen om polisanmälan.

– Handledaren i fråga hänvisar till en upplevd tystnadsplikt gentemot den kvinnliga doktoranden, men han hade såklart kunnat upplyst oss om det här utan att röja hennes identitet, säger Gustav Amberg.

Skolan har plockat bort personen som både handledare för doktoranden och studierektor för ämnets forskarutbildning.