När semesterfirarna är borta plockar tjuvarna från bordet (bokstavligen). Sommaren är nämligen en av högsäsongerna för bostadsinbrott, och nu är de tillbaka på nivåerna som rådde innan pandemin, som förde med sig en dipp i antalet bostadsinbrott på grund av hemarbete och dylikt.

Enligt preliminära siffror över bostadsinbrotten för maj i år från Brottsförebyggande rådet (Brå) är antalet bostadsinbrott i flera Södertörnskommuner – Haninge, Huddinge, Tyresö, Salem, Nykvarn, Nynäshamn och Södertälje – den högsta för i år. I Botkyrka var det flest inbrott i februari.

Grannsamverkan effektivt

Under 2020 stod Salem, med sina dryga 17 000 invånare, för den högsta ökningen av inbrott i småhus – trots pandemi och hemarbete.

Kommunens analys då var att inbrotten hade skett i områden utan fungerande grannsamverkan, något som kommunen tillsammans med den lokala polisen har lobbat hårt för den senaste tiden.

– Grannsamverkan och grannstöd är jätteavgörande. Man kan yra om fler väktare och poliser men i grund och botten är det jag, mina medmänniskor och samhället som utgör basen i tryggheten i närområdet, säger Richard Buske, tf säkerhetssamordnare i Salems kommun.

Sedan dess har Salem haft anledning att mata ut rapport efter rapport där man konstaterar att bostadsinbrotten minskar i kommunen. Så sent som i februari i år kunde kommunen konstatera att man haft den lägsta andelen bostadsinbrott på flera år.

Och det är inte svårt att starta en grannsamverkan.

– Det smidigaste sättet att starta en grannsamverkan är att man som medborgare i ett område tar kontakt med säkerhetsfunktionen i sin kommun, alternativt polisen, och meddelar att man vill dra igång. Då får man gå en utbildning i kommunal regi tillsammans med polis och räddningstjänst. När det är gjort får man tillgång till utbildningsmaterial till sina grannar och material att hänga upp i området som talar om att här råder grannsamverkan, säger Buske.

Andra knep

Men det finns fler sätt att hålla tjuvarna borta när man själv reser bort, menar Malin Lehammer, samordnare för brottsförebyggande arbete vid Polisen i Stockholms syd.

– Man ska inte blotta sig, så lägg inte ut på sociala medier att man ska åka iväg. Men man kan också få det att se ut som att någon är hemma genom att låta radion gå igång på olika tidpunkter, säger hon.

Även Lehammer lyfter vikten av en fungerande grannsamverkan.

– De som gör de här brotten vill inte bli identifierade. Om man då har en grannsamverkan som bygger på nyfikna grannar som ifrågasätter varför någon okänd rör sig i området blir tjuvarna upptäckta innan de ens har hunnit begå ett brott, och då är de inte lika sugna på att göra inbrott i huset.