Dyrt. Att driva ridskola har blivit allt dyrare senaste året. Bland annat på grund av högre elkostnader. Hanna Jansson är delägare på Ekerö ridskola och ser att flera ridskolor har det tufft och tvingas höja priserna för de aktiva. Foto: Jonas Månsson

Högre priser slår mot öarnas ridskolor

Ökade bränslekostnader och skenande priser på foder ställer till det för ridskolorna. Effekten kan bli att det blir dyrare att rida i ridskola. "Det känns oroande", säger Helena Hjälmbrink som driver Ekerö ridskola.

  • Publicerad 15:37, 2 sep 2022

Jag vet inte riktigt om man vågar köpa på sig nya hästar.

Tuffa ekonomiska tider råder för många av landets ridskolor. Anledningen är kraftigt ökade omkostnader det senaste året.

På Ekerö ridskola i Ekebyhov känns läget igen.

– Kostnaden för vårt hösilage har gått upp med 32 procent, säger Helena Hjälmbrink.

När bönderna drabbas av högre kostnader spiller det över på ridskolorna.

– Plasten för hösilaget har gått upp enormt mycket. Gödningsmedel har gått upp med 400 procent och sedan är det dieselpriserna som också är en stor kostnad för att ta fram hö till hästarna, säger Helena Hjälmbrink.

Hon menar att det är svårt göra så mycket annorlunda för att hålla nere matkostnaderna.

– Jag vet inte vad vi skulle ge för mat till hästarna i form av grovfoder som är billigare och fortfarande ge vad de behöver? De behöver äta gräs.

Behov av traktorer

För Ekerö ridskola är en annan stor utgift diesel.

– Vi harvar ridbanor och ridhus och då använder vi traktorer. Vi kör halmbalar, foderpallar, hösilagebalar och fyller på foderhäckar, säger Helena Hjälmbrink.

Utgifterna gör att det är svårt att planera framtiden.

– Vi har pratat om vi egentligen skulle behöva köpa nya ponnyer. Men jag vet inte riktigt om man vågar köpa på sig nya hästar.

Rejäl prishöjning

Helena Hjälmbrink vill i nuläget inte spekulera i om den egna verksamheten kommer höja priserna, men ser att många andra tvingats till det.

– Ridsportförbundet har gått ut med att de flesta verkar höja med tio procent. Det är enormt mycket mer än vad vi brukar höja med.

På familjeföretaget Kungsberga ridskola känns läget igen.

– Priset på diesel påverkar oss, det går åt en del i skötsel av anläggningen, säger Mikael Cederberg, delägare.

Även han lyfter dyrare plast som en bidragande faktor till ökade omkostnader.

– Vi har blivit påverkade av höjda kostnader och har gjort en prishöjning den här terminen. Vi har tagit beslut att den ökade kostnaden mestadels ska gå på seniorlektionerna.

Prishöjningen ligger på ungefär tre procent. Tidigare har verksamheten följt inflationen och höjt avgiften varje eller vartannat år. Mikael Cederberg ser svårigheter i att ställa om verksamheten för att möta de ökade kostnaderna.

– Vi har tänkt en del på det, men inte kommit fram till hur vi kan öka intäkterna på någon kringverksamhet, säger han.

Kvar. Hanna Jansson, här med Faith, är delägare i Ekerö ridskola. Hon upplever att ridskoledeltagarna fortsatt rida, men att de även frågar lite om framtiden när kostnaderna ökat. Foto: Jonas Månsson

Vilka priser ökar och varför?

Plast har blivit dyrare. Efterfrågan har ökat efter pandemin samtidigt som produktionskedjorna varit ansträngda. Sedan kriget i Ukraina startade har efterfrågan på råvaror och energi ökat då import från Ryssland stoppats.

Dieselpriserna har ökat, bland annat eftersom Ryssland är en stor producent av råolja.

Fodret blir dyrare då dieselpriserna ökat och påverkar frakten.

Samtidigt ligger vinterns ökade elpriser kvar och puttrar. Bakom priserna ligger bland annat strypta gasleveranser från Ryssland.

Källa: Aftonbladet, SVT, LRF Häst

Visa merVisa mindre

Hanna Jansson, delägare Ekerö ridskola. Här med hästen Erik. Foto: Jonas Månsson

Hanna Jansson, delägare Ekerö ridskola. Foto: Jonas Månsson

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03