Brandrisken förhöjs ytterligare på flera håll i landet. Foto: Mostphotos

Högre brandrisk i hela länet

De extrema temperaturerna väntas under veckan att återvända till Stockholm. Det gör att brandrisken höjs ytterligare och staten vädjar nu till stockholmarna om att följa eldningsförbudet. Men polisen får fortfarande in flera tips om grillningar i naturen.

  • Publicerad 11:54, 23 jul 2018

Vid 13-tiden på måndagen gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut i bland annat Mälardalen där Stockholm ingår.

Bakgrunden är att extremhettan – efter en svalare helg – återigen väntas tillbaka i stora delar av landet och temperaturerna gör att brandrisken nu höjs ytterligare.

Vädjar till folket

I meddelandet vädjar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till invånarna i södra Sverige och Mälardalen att respektera det utfärdade eldningsförbudet.

Något som inte fullt ut gjorts ännu.

 

400 samtal på fyra dagar

Polisen i Stockholm har bara under de senaste fyra dygnen, mellan torsdag och söndag, tagit emot 400 samtal som handlar om olovliga grillningar och bränder.

Även räddningstjänsterna får liknande samtal. Lars-Göran Uddholm är brandchef på Södertörns brandförsvar, enligt honom är det just efter lite mer ostabilt väder som risken för bränder är som högst.

– Många vet inte att småskurar inte har någon effekt på torkan. De tror att det är lugn att grilla efter det har regnat lite. Men de torkar upp på mindre än en dag, säger han.

Hoppet om regn

En koll med SMHI ger däremot hopp om regents ankomst.

– Framåt helgen och i början av vecka 31 ser vi mer ostabilt väder och regnväder närmar sig Skandinavien. Men än så länge är det osäkert om det kommer in och när, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.