NYTT. En byggexplosion av nya bostäder i Högmora gör att kommunen behöver anlägga en förskola i området tidigare än planerat. Foto: Maja Brand/Huddinge kommun

Högmora ett steg närmare ny förskola

Planerna för ny förskola i Högmora fortskrider. Det beslutade kommunstyrelsen i Huddinge under sammanträdet på onsdagen i förra veckan.

  • Publicerad 11:42, 6 apr 2020

Högmora är ett område under utveckling, och har på senare tid sett en explosionsartad förändring. Från att vara ett område bestående av huvudsakligen fritidsbostäder, har nu fullskaliga bostads- och attefallshus växt fram. Fler är också på väg.

Det är betydligt mer än vad kommunen först räknade med, på grund av ett kryphål i attefallsreglerna som gjorde att byggbolag kunde kringgå regler i detaljplaner för området som endast tillåter byggen av villor.

Köpare i kläm när kommunen stoppar byggen

Förskola behövs

Det har hela tiden funnits med i planerna på att upprätta en förskola i området. Men i takt med att antalet hus ökade snabbare än vad kommunen kunde förutse, har behovet av förskolan uppstått tidigare än beräknat.

Förskolan kommer att byggas på tomten som gränsar till Hökmoravägen, Skogskärrsvägen och Tuvhopparvägen.

Förskolan kommer endast att ta upp 8 000 kvadratmeter av den 13 000 kvadratmeter stora tomten. Av resterande 5 000 kvadratmeter planerar kommunen att bygga en ny park eller en lekplats, vilket är något som har efterfrågats i området. Men exakt vad det blir får tiden utvisa, då ärendet just nu är under utredning.

Till 2021 räknar man med att den nya förskolan ska vara klar och redo för användning. Då ska den kunna ta emot 160 barn, fördelat på åtta avdelningar.