Höglundaskolan representerade Sverige i skolornas Eurovision

En dag innan finalen av Eurovision korades vinnarna av skolversionen Schoolovision. Skolan som representerade Sverige? Höglundaskolan från Jordbro.

  • Publicerad 16:05, 19 maj 2022

"Välkommen hit, vi vill gärna ha dig här" lyder en rad i texten som Höglundaskolans klass 5B och 6A skrev inför tävlingen. Därefter fick de hjälp av musiklärare Sabrina Do Rosario Cristo för att få ihop det till en helhet. Sedan återstod det att filma musikvideon som sedan skickades in och blev Sveriges bidrag.

Totalt var det 31 länder som deltog och alla länder fick lägga röster på sina favoriter. På finaldagen, fredag 13 maj, hölls resultatdragningen där alla inblandade deltog över länk.

– Det var jätteroligt. Det blev lite känsla av direktsändning så det var jättespännande, säger Åsa Johansson, lärare för klass 6A på Höglundaskolan.

Det gick inte som eleverna hade hoppats på för deras bidrag "Fantasivärld", de slutade på plats 22. Precis som i stora Eurovision vann Ukraina, med Irland, Turkiet, Norge och Israel i resten av topp fem.

– Men de var ändå glada att vi gjorde det här och var med. Det blev ett jättebra samarbete mellan de två klasserna. En rolig erfarenhet som gav mersmak, säger Åsa Johansson.

Hon berättar att det inte hölls någon uttagning inför tävlingen som pågått i 13 år. Anledningen till att Höglundaskolan fick representera Sverige var en god kontakt med personer bakom arrangemanget.