Det är en ruggig förmiddag vid Blekingegatan. Overallklädda barn lämnas i löpande band av av sina föräldrar på gården till förskolan Ask och Embla vid Blekingegatan.

– Eftersom föräldrarna inte får komma in tar vi emot barnen på gården, förklarar barnskötaren Carina Ramberg, samtidigt som hon tar emot barnen.

Det har varit en tuff tid för de som jobbar här, berättar Carina Ramberg. I våras hölls de flesta barnen hemma, men allt eftersom året gått har fler kommit tillbaka. Nu är förskolan, med 83 barn, fulltalig igen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och är ute så mycket vi kan. Vi kan inte åka buss eller tunnelbana. Vi försöker gå till parker varje dag, men de är överbelastade, säger Carina Ramberg.

Anmälda till staden

Att verksamheten flyttat ut har retat upp ett antal grannar, främst nyinflyttade, som anmält förskolan till miljöförvaltningen.

"Med alla fönster stängda väcks vi av skrikande barn från 7.30. Med alla fönster stängda går skriken in i kök och sovrum."

"Vi är mycket bekymrade, ledsna och arga. Situationen är ohållbar", går att läsa i en anmälan som lämnats in till miljöförvaltningen.

– Jag förstår att det kan vara jobbigt, men inte att man gör en anmälan. Det känns fördjävligt. Vi gör vårt bästa, men vi har 83 barn här. Klart de hörs, säger Carina Ramberg.

– Barn måste få vara barn. Nu måste vi hyssja dem när de kommer, och säga att de inte får leka zombie-kull, säger kollegan Isabelle Klockare, som också berättar allt folk skäller på dem när de går förbi.

"Det är argare nu"

I över 40 år har Carina Ramberg jobbat på förskola. Att grannar klagar på barn som låter är inget nytt, men nu är det värre än någonsin, säger hon.

– Klagomål är inte ovanligt, men det är argare nu.

Samtidigt finns en oro bland personalen för den egna säkerheten.

– Jag är själv livrädd för corona. Ändå går jag hit varje dag. Vi blir också sjuka, men kan inte ta in vikarier. Det är jättetufft.

Måste ge svar

För att få bukt med ljudproblemet har förskolan haft flera möten med fastighetsvärden Svenska Bostäder. De har också fått på sig av miljöförvaltningen att svara på klagomålet. Bland annat ska de redovisa för hur många barn som är ute varje timme.

– Det är absurt. Vi har mycket administration som det är. Nu ska vi göra allt det här, samtidigt som vi ska stå för adekvat barnomsorg, säger Carina Ramberg.

– Vi vill bara ha respekt för det vi gör. Alla förskolor på Södermalm gör så gott de kan.

Generellt ökar klagomålen på ljud i Stockholm. För industribuller, byggen och musik finns riktvärden för hur mycket det får låta inomhus. Men när det gäller barns lek på förskolegårdar har inga sådana värden tagits fram.

– Det finns riktlinjer för vad som gäller ljud inomhus och utomhus, men till exempel barnskrik och röster omfattas inte av några särskilda regler, säger Ana Camargo Valencia, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Brukar inte utredas

Anmälningar om ljud från förskolor har inte ökat på senare tid, menar Ana Camargo Valencia. Däremot är det fler än vanligt som hör av sig till staden, med frågor om vad som gäller.

Men den sortens ljud är inget som brukar utredas, och inga krav brukar ställas på förskolor.

– Vi ifrågasätter inte att man kan störas, men i stadsmiljö måste förskolor få finnas. Och de måste finnas där folk bor, där barn bor. Det är något man får stå ut med, säger Ana Camargo Valencia.

Om det däremot är bollplank eller trehjulingar ligger bakom oväsendet kan de eventuellt tas bort.

– Men vi ställer inga krav på att barnens vistelse ska begränsas, till exempel på en innergård, säger Ana Camargo Valencia.