Under mark. Bilden från arbetstunneln i Hökarängen togs här om veckan. Tunneln går väster om Hauptvägen. Foto: Region Stockholm

Högljudd sprängning skrämde slag på Hökisbor

På måndagkvällen briserade en sprängsalva som fick många Hökarängsbor att reagera – och som hördes ända till Farsta strand. Här är förklaringen till den höga smällen.

  • Publicerad 16:06, 18 jan 2022

”Hela jävla huset skakade och dottern som sov flög upp ...”

”Våra fönster skakade till som aldrig förut … Ganska obehagligt faktiskt.”

”Man funderade kort på om ryssen var i antågande”

Så löd några av kommentarerna i en Hökarängsgrupp på Facebook, efter den höga smällen strax före klockan 22 på måndagskvällen.

Ljudet orsakades av en sprängning under mark nära Hauptvägen och Örbyleden, där en arbetstunnel sprängs fram för de nya spåren till tunnelbanedepån i Högdalen.

Många hörde av sig

Smällen ska ha hörts ända bort till Farsta strand. Många hörde efteråt av sig till Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

– Vi har fått in många reaktioner, säger Emma Sahlman, pressansvarig, som också bekräftar att ljudet från sprängningen var högre än normalt.

– Det ska inte låta så högt, säger hon.

Inte som planerat

Spekulationer i sociala medier om att sprängladdningen ska ha varit extra kraftig stämmer däremot inte, enligt förvaltningen. Att det lät så mycket har enligt dem en annan förklaring:

– Berg är naturmaterial och ibland reagerar det inte som planerat. I det här fallet gick delar av sprängkraften utåt. Det gjorde att det lät mycket högre, men det var alltså inte en större sprängning än normalt, säger Emma Sahlman.

Så det är inte så här det kommer att låta framöver?

– Nej, det ska det inte göra.

Många i närområdet vittnade om skakande fönster och väggar i samband med sprängningen. Vibrationerna mäts kontinuerligt så att det inte ska uppstå skador på närliggande byggnader.

– Vi håller koll på vibrationerna, försäkrar Emma Sahlman.

Samtidigt uppmanar hon den som eventuellt drabbats av obehag eller skador att höra av sig. På webbsidan nyatunnelbanan.se finns länkar till anmälan av störningar och skador. Där kan man också anmäla om man vill få sms med förvarning inför varje sprängning.