Ute. Bibliotekets sagostund för föräldralediga har flyttat ut. Till Skytteholmsparken har Caroline Krouthén och hennes dotter Majken kommit för att lyssna. Foto: Mikael Andersson

Högläsning utomhus för små nyfikna öron

När barnen inte kan komma in till böckerna får högläsningen komma ut till dem. I sommar flyttar bibblans sagostunder för små öron ut till olika platser utomhus i Solna.

  • Publicerad 15:56, 5 jun 2020

Fantastiskt engagemang från biblioteket.

Sedan några månader har Solnas bibliotek stängt för besökare för att minska smittspridning.

Däremot fortsätter verksamheten och det går precis som vanligt att låna böcker och annan media, exempelvis genom e-böcker samt uthämtning av bokpåsar.

Med soligt vårväder och sommaren på ingång har även utomhusaktiviteter kommit till på programmet. Under våren och sommaren är planen att regelbundet ha högläsning ur bilderböcker för föräldralediga och deras barn och sedan början på maj de aktiviteterna igång.

– Det här är ett sätt att nå ut. Jag läser fyra till fem böcker per gång och håller på i 15–20 minuter. Det är roliga bilderböcker med tydliga bilder, säger Isak Kullman, utvecklingsledare.

Läser på avstånd

När SolnaDirekt är på plats i Skytteholmsparken har han även rollen som högläsare. På ordentligt avstånd från besökarna sitter han med högtalare vid sin sida och läser. Lite närmre barnen och deras föräldrar sitter bibliotekschefen Kristina Herrlander och bläddrar i böckerna för att visa upp böckernas bilder.

– Det här är jätteroligt. Det är min premiär här. Att läsa med barn är jätteviktigt, säger hon.

Bland besökarna finns Huvudstabon Ida Bengtsson som har tagit med sig tvååriga sonen Tuve.

– Fantastiskt engagemang från biblioteket. Vi brukar ofta gå dit och har varit på högläsning i parken tre gånger. Det har varit varierat och bra, säger hon.  

Hon tycker att det är ett bra koncept både för vuxna och barn.

– Man kan vara med och lyssna och sedan gå iväg och leka en stund. Jag brukar även prata lite med andra föräldrar, säger Ida Bengtsson.

Läser. Isak Kullman är utvecklingsledare på biblioteket. Vid vårens och sommarens högläsning ute har han även rollen som högläsare. Foto: Mikael Andersson

Även Virebergsborna Oliva Stålberg och dottern Gloria, nio månader, uppskattar högläsningen.

– Det är kul för barnen att få träffa andra barn och roligt att göra något annat än att vara hemma. Jag tycker att det är en jättebra nivå för hennes ålder. Det här var vårt första besök och vi kommer tillbaka, säger Olivia Stålberg.

Kompis Caroline Krouthén och hennes dotter Majken, åtta månader, är även de bosatta i Vireberg. De uppskattar arrangemanget.

– Det var kul och en trevlig stund. Det var vårt första besök och kul att se vad som erbjuds, säger Caroline Krouthén.

Hoppas på nya besökare

Isak Kullman sett fram emot en sommar med mycket högläsning och hoppas på flera återbesök bland föräldrarna även när biblioteken kan öppna för besök igen.

– Förhoppningsvis kan vi locka några som inte har fått upp ögonen för vår verksamhet eller brukar besöka biblioteken, jag hoppas att det kan vara en tröskelsänkare för några, säger han.

Förutom böckerna som han bibliotekspersonalen läser för barnen kommer det att finnas möjlighet att låna böcker i parkerna.

– Vi har alltid med oss några bokpåsar. De som är intresserade kan bara komma förbi. Det behövs ingen föranmälan, säger han.

Avstånd. Med högläsaren en bit bort får bibliotekschefen Kristina Herrlander rollen som bildvisare. Här framför Oliva Stålberg med dottern Gloria och Caroline Krouthén och hennes dotter Majken. Foto: Mikael Andersson

Nöjda. Tuve och hans mamma Ida Bengtsson gillar sagostunderna. Foto: Mikael Andersson

Här bjuds det på sagostund

Skytteholmsparken

9, 10,14, 16 och 17 juni.

Bergshamra torg

10 och 17 juni.

Spegeldammsparken i Järvastaden:

11 och 18 juni. 

Sagostunden inleds klockan 11.00.

Mer info på solna.se/bibliotek

Visa merVisa mindre