Granskning. Nytt utseende för byggnaden på entrétorget vid tunnelbanan. Planerna på västra Hagsätra är ute på granskning, som är den sista chansen i byggprocessen att lämna sina synpunkter. Foto: Tengbom

Höghus, 470 bostäder och kyrka

470 lägenheter, en kyrka, en ny förskola och en ny plats för lek och aktivitet. Fram till den 14 juni kan du tycka till om planerna för västra Hagsätra och centrum.

  • Publicerad 13:40, 3 jun 2022

Projektet "Västra Hagsätra" omfattar Hagsätra centrum och ett område mellan centrum och Huddingevägen. Några förändringar har skett i förslaget sedan samrådstiden.

Bland annat innebär det nu 470 nya bostäder vilket är 100 färre än tidigare. Dock är de som planeras större än tidigare, något det anses finnas ett behov av. Till en början blir det enbart hyresrätter, men på sikt är planen att ett kvarter ska innehålla bostadsrätter. I nuvarande plan finns fler lokalytor i centrum och utformningen av 16-våningshuset, väster om tunnelbanan, har ändrats.

Kyrka byter plats

På den plats där fotbollsplanen ligger i dag planerar etiopiska kyrkan en ny kyrkobyggnad. En ny plats för lek och aktivitet är i stället tänkt att skapas där kyrkan ligger idag. I dag ligger den etiopiska kyrkan i en gammal livsmedelsbutik och på platsen går det inte att bygga en ny kyrka på grund av risken för översvämning.

Detaljplanen för projektet var på samråd i vintras och då kom 58 yttranden in. Flera har handlat om att stärka Hagsätra centrum. Till exempel med mer service och lokaler i bottenvåningarna.

– I centrum planeras en omdaning med större torg. Det blir lite mer som det var från början, på 1960-talet. En del boende tycker att det är ett lyft medan andra vill ha det som det är, säger Mari-Liis Männik, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, och fortsätter:

– Vi fick in lite blandade synpunkter, ganska många har haft åsikter om höghuset. En del tyckte det var roligt och en del tyckte inte att utformningen platsade där

Så kan du tycka till

Nu är projektet ute på granskning fram till den 14 juni. Granskningen är den sista möjligheten för de som berörs att tycka till och på stadens webb kan man också se hur synpunkter från samrådet påverkat planen.

Planen finns även att se på Hagsätra bibliotek där det finns en modell, och i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan. Där finns möjlighet att lämna skriftliga synpunkter.

Höghus. Väster om tunnelbanan planeras ett 16 våningar högt landmärke. Foto: Belatchew arkitekter

3000 lägenheter

Projektet Västra Hagsätra är en del av den första etappen i stadens övergripande områdesplanering för hela Hagsätra och Rågsved.

Syftet är att stärka Hagsätra och Rågsved med cirka 3 000 nya bostäder och mer offentlig service som till exempel förskolor och parker.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre