Högerextrema från Hässelby döms för Prideattack

Tolv aktivister från Nordisk ungdom, däribland ledaren, döms efter aktionen mot Pride 2017. Två av de dömda kommer från Hässelby. Men samtliga män frias från misstankarna om störande av allmän samling eftersom rätten inte ser Pride som en allmän samling.

  • Publicerad 10:21, 14 sep 2018

Tolv aktivister från Nordisk ungdom döms efter aktionen under Prideparaden i Stockholm 2017.

Vid Stureparken ställde de sig tvärs över Sturegatan och försökte stoppa tåget från att passera. Männen höll i plakat med texterna ”Rädda barnen”.

Efter att polisens patruller flyttat på gruppen sprang de från platsen och försökte stoppa tåget vid en annan del av Sturegatan. Då omhändertog polisen männen och förde dem från platsen i polisens bilar.

Pride inte en sammankomst – enligt lagen

På plats ska de ha sagt sig tillhöra organisationen Nordisk ungdom och hade med sig en banderoll med organisationens tryck. En av personerna som döms är Nordisk ungdoms talesperson.

Enligt åklagaren har männens avsikt varit att kränka deltagarna i festivalen på grund av deras sexuella läggning. Männen har bland annat skanderat ”Stoppa pervofestivalen – skydda barnen”.

Männen åtalades för störande av allmän sammankomst men friades.

Lagtexten är formulerad så att Pride inte kan ses som en allmän sammankomst, enligt Stockholms tingsrätt. Lagen omfattar gudstjänst, vigsel, begravning och kommunala eller statliga förrättningar.

Fakta

Männen som döms

Källa: Stockholms tingsrätt

”Ålderdomlig formulering”

Två av nämndemännen har haft skiljaktig mening mot rådmannen och den tredje nämndemannen. De menar att männen ska dömas för störande av allmän sammankomst. I sitt utlåtande skriver de:

”Vi konstaterar att lagtexten har en ålderdomlig formulering och att samhället har utvecklats sedan dess. Det måste vara lagstiftarens mening att lagtexten ska tolkas i ljuset av vad som har hänt på senare år.”

Männen döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakt eftersom de inte följt polisens order. Ett antal av männen har hävdat att de inte ville flytta sig eftersom det stor motdemonstranter på platsen och de var rädda för sin säkerhet. Tingsrätten finner att det påståendet inte är trovärdigt eftersom det går emot vittnesmålen från poliserna på plats.

Demonstrerade utanför Aftonbladet

Talespersonen för Nordisk ungdom döms även för att anordnat en demonstration utanför Aftonbladet i december 2017 utan tillstånd. Han har själv hävdat att han inte anordnat manifestationen utan att det var en annan person som kallade honom dit, men han minns inte vem.

Men enligt polisens vittnesuppgifter ska han ha sagt att han var ansvarig för demonstrationen när han konfronterades på platsen.

Nordisk ungdom är en högerextrem och öppet homofobisk organisation.