Högerextrem hyllades: ”Slappt av majoriteten”

Mitt i avslöjade igår att stadens lokaler använts när man hyllat grundaren för högerextrema Grå vargarna. – Det här är väldigt allvarligt. Det borde inte få tillträde till stadens lokaler. Det är otroligt slappt av majoriteten att hävda att det inte skulle hjälpa med en central policy, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

  • Publicerad 15:01, 9 maj 2017

Mitt i avslöjade igår att lokalerna i Folkets hus i Rinkeby har används av föreningar med kopplingar till det turkiska ultranationalistiska partiet MHP och det deras högerextrema ungdomsorganisation Grå vargarna. 

Starka reaktioner

Flera reagerade starkt på nyheten, bland andra Jörgen Strandberg, ordföranden för Folkets hus i Rinkeby

– Det här är jätteallvarligt och vi tar det på största allvar. Vi ska se till att sådana här krafter inte finns i vårt hus, sa han.

Arrangemanget den 1 april var bokat som en familjefest i Rinkeby folkets hus lokala bokning. Enligt Jörgen Strandberg, kommer de nu att förtydliga sina uthyrningsregler och gå igenom Folkets hus värdegrund med samtliga anställda.

Roger Mogert reagerade också på att stadens lokaler använt på det sättet men menade att en ny stadsövergripande policy inte löser problemen.

–Sådana organisationer vill vi inte ha i våra lokaler. I det här fallet verkar man ha uppgett ett annat arrangemang än vad de faktiskt hade och inte vilka de var. Då är det svårt att komma åt. Men vi vill inte stötta antidemokratiska föreningar, säger han.

– Jag tror inte att vi löser problemen genom att skaffa en till policy, utan man får hålla koll på det så gott det går. Sedan är det svårt att garantera att inte sker när vissa föreningar ljuger om vilka de är och vad de ska göra, säger Roger Mogert (S) stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

”Slappt av majoriteten”

Men oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker att det är slappt.

– Det här är väldigt allvarligt, det är en fascistisk organisation, som inte borde få tillträde till stadens och skattebetalarnas lokaler. Det bevisar också, att det behövs centrala riktlinjer för att hyra stadens lokaler och få föreningsbidrag. Man behöver också följa upp de här händelserna eftersom att det händer gång på gång.

”Det som hände i Rinkeby visar att han har fel”

– Jag tycker att det är otroligt slappt av Roger Mogert (S) att hävda att det inte skulle hjälpa med en central policy. Det som hände i Rinkeby visar att han har fel.

Liberalerna vill också att staden ska inrätta en visselblåsarfunktion dit man anonymt kan vända sig och tipsa exempelvis om stadens bidrag går till föreningar, som inte står för demokratiska värden och inte borde få kommunalt bidrag.

LÄS ÄVEN: Idrottsförvaltningen efterlyser en policy