Aman Kapoor, 27, går alltid på den högra sidan och cyklar på den vänstra. Men är det rätt? Foto: Pekka Pääkkö

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Vilken sida ska men egentligen gå på gångvägen? När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.

  • Publicerad 08:45, 10 jul 2020

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två år sedan regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

”Det är förvirrande”

Har ”Paragrafryttaren” rätt i att många går på den sida som de är övertygade är rätt, men som egentligen är helt fel? Lokaltidningen Mitt i bestämde sig för att ta en sväng i Stockholm och ta pulsen på trafikanterna.

I Tensta möter vi 27-årige Aman Kapoor som tar selfies med sin nya cykel. Han är på väg mot Barkarby från Bromma och med bara tio minuter kvar till målet stannar han gärna för en pratstund.

Aman Kapoor svepte förbi Tensta på väg mot Barkarby. Foto: Pekka Pääkkö.

– Jag går alltid på den högra sidan och cyklar på den vänstra, säger Aman.

Vi noterar att han står på den högra sidan av banan. På asfalten under oss finns inga markerade linjer eller symboler som visar vilken sida som är till för vad.

– Här håller jag mig på den högra sidan, på grund av skylten där, säger han och nickar upp mot den runda blåa skylten som visar en cykel till höger och herr gå till vänster.

Det är förvirrande, konstaterar Aman. Om man kommer från andra hållet kommer skyltningen vara tvärtom, på det sätt som Aman säger att han brukar hålla sig, och som vi vet nu så är det ju fel.

Anne Rehn, 76, och hunden Silva. Foto: Pekka Pääkkö.

På Brommaplan möter vi 76-åriga Anne Rehn som är ute med hunden Silva. Hon berättar att hon ofta går till höger på gångbanor som inte är streckade. Silva gillar nämligen inte att gå i gräset och vid väggrenar.

Om du möter en cyklist, hur gör du då?

– Oftast håller jag till höger för att inte möta cyklisterna, men de som kommer bakom mig får gärna plinga innan de cyklar förbi, säger Anne Rehn.

I Vällingby är Bella Ingrosso, 21, ute och rastar hunden Diana.

– Jag tänker att det är högertrafik, men det beror helt på, man får lösa det vid ett möte. Om det är en cykelbana får man hålla sig undan, men jag har hund så hon styr en del.

Vad tror du är rätt?

– Jag säger nog högerregeln.

Utredaren reder ut

Det är inte helt självklart när rekommendationerna gäller. För oavsett om det finns en streckad linje i mitten av banan eller inte så är det vägmärkena D6 och D7 som indikerar om det är en gemensam gång- och cykelbana eller inte.

Transportstyrelsens utredare Hans Östh reder ut.

– Det man ska tänka på är att på en cykelbana, D4, så får man gå. Däremot får inte cyklister och moped klass 2 framföras på gångbana, D5, säger Hans Östh.

Ett exempel på gångbanor där fordon inte får föras är trottoarer. På trottoarer finns det heller inga bestämmelser om fotgängare ska hålla sig till höger eller vänster.

– Om vi ska göra det ännu krångligare så är det bara barn upp till åtta år som får cykla på trottoarerna. Även de här elsparkcyklarna, om de går i en hastighet som motsvarar gång, får också vara på trottoarerna.

Fakta

Överkurs

  • Till skillnad från fotgängare är det cyklisterna som är ansvariga för att inga olyckor inträffar. I möten med fotgängare har cyklister väjningsplikt.
  • Personer på rullskridskor eller rullskidor kan behöva använda det högra körfältet för att de helt enkelt kommer upp i en högre hastighet än gångfart.
  • Fotgängare som går med hund ska hålla hunden på vänster sida. Detta är för att när man går på vänster sida, mot trafiken, skyddas hunden ifrån den.
  • Personer som leder eller sitter på en häst ska däremot gå på höger sida. Detta för att hästen räknas som ett fordon. När hästar leds hålls de på ryttarens högra sida, också som skydd mot trafiken.
Källa: Transportstyrelsen och Trafikförordningen.
Visa merVisa mindre