Ur serien. Ruben Lopez som bokförläggaren Tom. Foto: Ulrika Malm

Högdalenbo aktuell i Netflix storsatsning

Från Dramaten till tv-rutan. Högdalenbon Ruben Lopez är aktuell i Netflix nya storsatsning Kärlek och Anarki. "Jag har precis sträckkollat på serien. Det är otroligt kul att se resultatet", säger skådespelaren Ruben Lopez.

  • Publicerad 17:00, 10 nov 2020

Han spelar den osäkra bokförläggaren Tom som jobbar på förlaget där huvudpersonerna Sofie och Max träffar varandra. Serien handlar om hur Sofie och Max börjar ge varandra olika utmaningar, men den oskyldiga leken börjar snart urarta.

Serien, som är gjord av Lisa Langseth, har fått fina recensioner och beskrivits som en skruvad samtidssatir där huvudpersonerna utforskar de sociala gränserna och vad det innebär att vara normal.

– När Sofie dyker upp på förlaget blir alla lite förskräckta. Min karaktär Tom är rätt nervig. De har fått ihop en bra historia om vår samtid. Om bilden av att lyckas med familjeliv och karriär och hur vi tappat leklusten, fantasin och drömmarna, säger Ruben Lopez.

Premiär i stor tv-serie

Som skådespelare har han främst stått på teaterscenerna tidigare. Flera gånger på Dramaten, men även till exempel på Södra teatern, Stadsteatern i Skärholmen och Teater Galeasen.

Ruben Lopez. Foto: Frida Liljevall

Jag drömmer om att teatrarna ska öppna igen

Det här är första gången som Ruben Lopez är med i en stor tv-serie som även visas globalt på Netflix.

– Det är roligt att ha varit med i en stor produktion. Att filma och stå på scen är två helt olika saker. En teaterprocess är en lång repetitionsperiod med hela ensemblen. När jag skulle filma serien nu kom jag, som har en biroll, dit utan att ha träffat regissören och motspelarna innan. Man kan också jobba med en filmscen en hel dag, och sedan blir resultatet några sekunder, säger han.

Spelar in långfilm

Kärlek och anarki spelades in precis när pandemin bröt ut i våras. Just nu spelar han också in långfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, som har premiär nästa vinter. I den har han en mindre roll.

– Den spelas in i Göteborg. Jag får åka bil för att undvika stora centralstationer och hela filmteamet har skyddsmasker. Jag får inte umgås med någon annan än de närmsta. Men tyvärr går hela kulturbranschen på knäna just nu. Jag drömmer om att teatrarna ska öppna igen och att kulturen åter ska blomma, och jag önskar att kulturen började värderas högre av beslutsfattare i maktpositioner.

Har ingen smartphone

Namn: Ruben Lopez

Ålder: 40 år

Bor: Högdalen

Aktuell med: Tv-serien Kärlek och Anarki, med bland andra Ida Ingvoll, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, Johannes Bah Kuhnke, Gizem Erdogan och Björn Mosten. Filmar också långfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som har premiär nästa vinter.

Övrigt: Har ingen smartphone. ”Det börjar bli svårare och svårare att inte ha det. Men att ha tråkigt på tunnelbanan, och bara titta på folk, tror jag är bra för kreativiteten.”

Visa merVisa mindre