Inhoppare. Hannu Högberg har utsetts till tillförordnad kommundirektör medan jakten på en permanent går vidare. Högberg tillträder den 1 april. Foto: Enköpings kommun

Högberg blir parentesen i toppen

Kommundirektören har hoppat av. En ny söks. I väntan på den nya kommer stabschefen Hannu Högberg sköta uppdraget.

  • Publicerad 15:25, 11 jan 2022

Den första april ska det bli skifte på kommundirektörsstolen.

Då slutar Ulrika K Jansson. Hon börjar då sin tjänst i Karlstad som just kommundirektör.

Enköpings kommun söker en ersättare, men att ta fram en ersättare tar tid.

Därför har kommunstyrelsen utsett en tillfällig ersättare. Det är Hannu Högberg, 56-årig västeråsare, stabschef på kommunledningen idag, som får det uppdraget.

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Book (M) säger:

– Hannu Högberg finns i organisationen redan, han har jobbat nära Ulrika K och är väl insatt i hennes arbete.

Books förhoppning är att kommunen inte ska drabbas alltför hårt då Ulrika K Jansson slutar.

– Klart vi kommer att tappa lite tempo, men färdplanen ligger fast och när vi gör så här är tanken att vi ska kunna hålla ångan uppe, säger Book.

Är alla partier överens om detta?

– Vi var eniga i kommunstyrelsen, sen har jag inte hunnit prata med alla partier ännu. Men det var ett enhälligt beslut.

Book påpekar också att beslutet innebär att kommunens anställda får tydliga besked om vad som gäller.

Hannu Högberg kom till Enköpings kommun sommaren 2020, strax innan Ulrika K Jansson anställdes.

Han hade lämnat Norbergs kommun där han varit kommunchef i fem år. En period som inte var utan vissa stormar, det genomfördes en misstroendeförklaring mot honom, men den slutade med att Högberg fick fortsatt förtroende.

Hannu Högberg är tillförordnad kommundirektör till den 30 november, men skulle en ny permanent kommundirektör vara klar för tjänstgöring tidigare ska Högbergs tid i rollen avslutas, enligt det avtal parterna slutit.

– Jag kommer att fortsätta där Ulrika slutar med att utveckla kommunen och finna samverkan i genomförandet av uppdrag för att nå våra mål. Fokus kommer att riktas mot att vidareutveckla former för samverkan mellan förvaltningarna, säger Hannu Högberg på kommunens hemsida.

Hans roll som stabschef tas tills vidare över av Cecilia Toresäter, i dag kommunikationschef.

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14