Högalidskyrkan renoveras – men inte än på ett tag. Foto: Mostphotos

Högalidskyrkan renoveras – men det dröjer

Högalidskyrkan får 17 miljoner kronor i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Men än är det långt kvar till att kyrkan faktiskt kan renoveras. – Det är det största kyrkorenoveringsprojektet i Sverige just nu, säger Gunilla Lindén, tillförordnad kyrkoherde för Högalids församling.

  • Publicerad 10:00, 12 okt 2018

Högalidskyrkan har fått 17 miljoner kronor i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning, vilket är ett form av statligt bidrag för att kunna förvalta det kyrkliga kulturarvet.

Kyrkan är i stort behov av en renovering, något som delvis finansieras genom den kyrkoantikvariska ersättningen, men än saknas det mycket pengar för att faktiskt kunna påbörja arbetet, menar Gunilla Lindén, tillförordnad kyrkoherde för Högalids församling.

– Det är det största kyrkorenoveringsprojektet i Sverige just nu och ersättningen motsvarar inte på långa vägar kostnaderna som är förknippade med renoveringen, säger hon.

Ett projekteringsarbete påbörjas under nästa år, men troligtvis kommer det alltså att dröja ett bra tag innan vi får se en faktisk renovering av byggnaden.

– Det är lite mer omfattande än att renovera ett badrum hemma. Det måste vara många olika instanser inkopplade för att kunna vårda kulturarvet.

Gravplatserna är snart slut på Södermalm

Kolumbarium och urnlund renoveras

Något som däremot kommer få sig ett ansiktslyft redan under hösten är kyrkans kolumbarium och urnlund.

Arbetet påbörjas den 5 november och syftet med renoveringen är bland annat att göra platserna mer tillgängliga.

– Det ska bli lättare att komma in och hela kolumbariumdelen kommer även att ljussättas för att skapa en trevligare och tryggare miljö för besökarna.

Kyrkans kolumbarium och unlund tas i bruk igen den 26 maj 2019.