Fartyget Zhen Hua 33 fraktar Slussens nya guldbro och lämnade Medelhavet den 19 februari – men behövde stanna utanför Portugals kust för att invänta bättre väder. Foto: Skanska

Höga vågor försenar Slussens guldbro – igen

Slussens guldbro är uppåt en månad sen och står nu still utanför Portugals kust. Förseningarna gör att staden nu måste stänga av Stadsgårdsleden för all trafik ännu en gång.

  • Publicerad 14:23, 24 feb 2020

Den som väntar på att Slussens guldbro ska anlända får vänta ett tag till. Den nya huvudbron, som ska binda samman Södermalm och Gamla stan, åker sjövägen från Kina till Sverige. Transporten har i flera omgångar drabbats av förseningar. Nu har stormigt väder återigen satt käppar i hjulet.

Nu har Slussens guldbro lämnat Medelhavet

– Vi har fått rapporter om att bron står stilla utanför södra Portugal och inväntar bättre väder. Vi vet inte när den kommer att kunna fortsätta. Just nu ser läget dåligt ut, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för projekt Slussen.

Bron är 140 meter lång, 45 meter bred och fraktas på ett drygt 200 meter långt fartyg. Fartyget har sin reling nära vattenytan och är därför extra känsligt för höga vågor.

Ännu en avstängning

Innan ovädret slog till beräknades bron vara framme vid Slussen den 1 mars. Nytt ankomstdatum är än så länge oklart.

Stadsgårdsleden har sedan fredagen den 14 februari varit avstängd för motortrafik, gående och cyklister. Byggarbeten inför monteringen av bron gör att leden fortsatt är avstängd till den 2 mars klockan 05.00. Sedan öppnas den åter för trafik – åtminstone tills bron kommer fram. Då stängs Stadsgårdsleden av igen.

– Vi har kunnat göra mycket förarbete, och behöver bara stänga av leden under en helg någon gång i mars. Vi vet inte exakt när ännu, säger Eva Rosman.

Ny trafikomläggning på Skeppsbron

Med start natten 26–27 februari flyttar cykel- och busstrafiken vid Skeppsbron närmare vattnet, till följd av lednings- och gatuarbeten inför invigningen av bron. Arbetet påverkar inte biltrafiken som fortsatt går via Munkbron. Inte heller gångbanan utmed husfasaderna påverkas.