Två av Rönnells delägare Pekka Särkiniemi och Rikard Johansson. Foto: Olle Anrell

Höga hyror hotar anrika Rönnells antikvariat

Anrika antikvariatet på Birger Jarlsgatan behöver ekonomiskt stöd för att överleva. – Vi får inte riktigt ihop till hyrorna just nu, säger Pekka Särkiniemi.

  • Publicerad 12:59, 31 maj 2018

Det är tuffa tider för mindre bokhandlare. På Birger Jarlsgatan 32 har Rönnells antikvariat legat sedan 1930-talet. Men nu är läget tufft.

– Vi får inte riktigt ihop till hyrorna just nu. Det fattas lite pengar och vi vill undvika att vi blir skyldiga för mycket pengar, säger en av delägarna Pekka Särkiniemi.

Kan krävas mirakel

Läget har varit tufft tidigare för Rönnells, men nu talar Pekka om att det kan krävas ett mindre mirakel för att antikvariatet, som också har kulturevenemang och är ett bokförlag, ska finnas kvar på Östermalm.

– Det finns risk för att vi måste ge upp verksamheten under hösten om vi inte får napp från en stiftelse eller från någon mecenat som tycker att vi behövs i stadsdelen,  säger Pekka Särkiniemi.

Pekka Särkiniemi på Rönnells har bokhandeln in på skinnet. Foto: Olle Anrell

Rönnells ska inte sparkas ut, men i ett Facebook-inlägg och på hemsidan går man nu ut med vädjan till folk att skänka en summa till butiken. Men också att fler handlar i affären.

 – Det här är också en uppmaning till folk att handla böcker och kanske betala 50 kronor mer än på nätet för att stödja en bokhandel, säger Pekka Särkiniemi.

Dyrt läge i stan

Hyran Rönnells betalar ligger enligt Pekka faktiskt lite under marknadshyran, och relationen till hyresvärden är god. Men läget mitt i stan är ändå inte billigt – speciellt inte när man har 60 hyllmeter bara för litteraturhistoria.

– I förhållande till omsättning, personalkostnader och försäljning ligger vi egentligen på fel plats, men många tycker vi är på helt rätt plats och att vi behövs, säger Pekka Särkiniemi.

Pekka Särkiniemi utanför Rönnells som har legat på Birger Jarlsgatan sedan 30-talet. Foto: Olle Anrell