Skjutvallarna kallades tidigare för Söderskjutbanan. Foto: Mostphotos

Höga blyhalter vid gammal skjutbana i Rågsved

Skjutbanan i Rågsved spärras nu av för besökare. Anledningen är att staden har uppmätt höga blyhalter i marken.  Saneringen drar igång tidigast under 2021.

  • Publicerad 14:54, 27 apr 2020

Provtagningarna började 2018 och kommer att fortsätta fram tills det är dags att sanera. Saneringen kan dra igång tidigast under 2021, meddelar staden.

Fram tills att saneringen är klar så vill man undvika att allmänheten får i sig av jorden. Därför har man beslutat att stängsla in de gamla skjutvallarna, som går under namnet Söderskjutbanan och som tidigare användes som övningsbana.

”Ambitionen med att sanera skjutvallarna är bland annat att minska den totala exponeringen av bly som vi människor utsätts för, och för att möjliggöra att marken på lång sikt ska kunna användas utan begränsningar, till exempel för lek eller friluftsliv” skriver staden på sin hemsida.

Gräv inte med händerna

Blyhaltig jord har även uppmätts utanför det instängslade området, men inte alls i samma omfattning som vid skjutvallarna, så där bedömer man inte att området bör spärras av.

Staden vill dock uppmana besökare att vara försiktiga när de vistas i området, och att man ska vara noga med att inte gräva med händerna och stoppa jord i munnen.