Högst betyg för Danderydselever. Karl, Anna, Ebba och Louise känner press inför studenten. Foto: Jens Kassnert

Höga betyg i Danderyd – både på gott och ont

Danderydselever är stressade över betygen. Trots det har kommunen bäst betygssnitt i Stockholms län. – Jag tror att elever är mycket mer stressade idag än förr, säger Louise Hammarstedt som går sista året på Danderyds gymnasium.

  • Publicerad 16:06, 19 jan 2018

Statistik från Skolverket visar att Danderyds gymnasielever har i snitt de bästa betygen i Stockholms län. Av alla elever som gick ut gymnasiet under 2017 i Stockholm hamnade Danderyd i topp med ett snittbetyg på 15,8.

När Mitt i pratade med avgångseleverna i Danderyds gymnasium var det delade åsikter om de höga betygen bara var positivt för elevernas hälsa.

– Det märks att många här har höga ambitioner och det kan påverka klasskompisar. Nu i trean har tempot och stressen trappats upp, det blir mer seriöst, säger Anna Frankendal som går sista året på internationella samhällsprogrammet.

Press från föräldrar

Pressen att prestera i skolan upplever många elever kommer från rötterna. I ett välbärgat område med högutbildade föräldrar finns ofta förväntningar hemifrån.

– Jag tror absolut att föräldrar påverkar. Synen på framgång mäts ofta i pengar och ett bra jobb så studiepressen kan mycket väl komma hemifrån, säger Ebba Qvinnström.

Även om betygsstressen är som högst under den sista terminen kan det finnas fördelar med att gå ihop med andra som har höga betyg.

– Ibland upplever jag att lärarna bedömer kunskapskraven olika. Jag till exempel bedömdes av två olika lärare i ett ämne och fick C av den ena och A av den andra. Lärarna har inte tid att se alla elever och ibland kan det nog bli ett högre betyg i en klass där många är duktiga eller tvärtom, säger Louise Hammarstedt.

Plugga vidare eller sabbatsår

Flera elever väljer att ta vänta ett år innan de söker sig vidare på universitet eller högskola. Karl Svensson tror att det dels kan bero på att de är skoltrötta eller att de inte har bestämt vad de vill göra. Karl vet redan nu att han vill hålla på med teater och känner sig inte stressad över sina betyg.

– Det är klart att det är kul att få höga betyg men jag ska söka vidare på teaterlinje och då räcker det egentligen med godkänt i alla ämnen, så mina betyg räcker, säger han.

Alla de fyra eleverna har en sak gemensamt, de strävar efter en hög levnadsstandard även när de har pluggat färdigt.

– Många här har växt upp i rika familjer och har vant sig vid en hög levnadsstandard. Man kämpar nu för man vill inte ha det sämre sen, säger Louise Hammarstedt.