I Malmparken. Här har Hoda Khalaf spelat mycket spontanfotboll. Organiserad fotboll började hon med ganska sent. Men nu har hon ändå fått göra debut i Marockos landslag. Foto: Stefan Källstigen

Hoda scoutades på Instagram – av Marockos landslag

Det kan löna sig att vara aktiv på sociala medier. Fråga bara Hoda Khalaf från Tureberg. Till vardags spelar den 23-åriga yttermittfältaren med Bollstanäs SK i Elitettan. I somras gjorde hon landslagsdebut för Marocko – efter att en scout hittat henne på Instagram.

  • Publicerad 08:56, 17 okt 2021

Det var jättenervöst, jag ska inte ljuga.

– Jag brukar lägga upp klipp på Intsagram ganska ofta. Tydligen har Marockos landslag en scout som kollar mycket på sociala medier, och i våras hörde han plötsligt av sig till mig, säger Hoda.

Hon fick klippa ihop en lite längre film, en highlightsvideo, och skicka till scouten. Kort därefter, i början av juni, blev hon kallad till en landslagssamling och flögs ner till Marocko.

– Det var skitkul! Väldigt häftigt. De flesta i laget spelade i Europa och flera tillhörde storklubbar som Newcastle, Ajax och Lyon.

"Det var jättenervöst"

De två matcherna spelades mot Mali i Rabat, och Marocko vann båda. Hoda fick hoppa in och spela 15–20 minuter i både första och andra matchen.

På landslagssamling. Hoda Khalaf i Rabat i Marocko. Foto: Privat

– Det var jättenervöst, jag ska inte ljuga. Men jag tycker att jag spelade bra, jag fick visa framfötterna.

Blir det fler chanser tror du?

– Mina chanser är nog inte små. Det är ju inte på samma nivå som svenska landslaget, även om jag tycker att många var bra, bättre än jag hade förväntat mig.

Tyvärr kunde Hodas släktingar som bor i Casablanca inte komma och titta på hennes landslagsdebut.

– Nej, det gick inte på grund av corona, men jag fick möjlighet att åka och hälsa på dem i stället.

Vi träffar Hoda i Malmparken. Hon jonglerar med en läderkula och berättar att hon har spelat mycket fotboll i parken under hela sin uppväxt.

Nickar ogärna. "Som yttermittfältare är huvudspelet inte min starkaste sida", säger Hoda Khalaf. Foto: Stefan Källstigen

– Jag spelade med min pappa, min bror och mina farbröder. Mycket här i parken, men också i inomhushallen som fanns där borta förut, säger hon och pekar mot huslängan som vetter mot Malmvägen.

Siktar mot damallsvenskan

Först i 11–12-årsåldern började Hoda spela organiserad fotboll, först i Turebergs IF och sedan i Sollentuna United som blev Sollentuna FK. Hon har gjort tio tävlingsmatcher i Sollentuna FK:s A-lag, men de senaste säsongerna har hon mestadels spelat i Sätra SK i division 1.

Inför årets säsong gick hon till Bollstanäs SK i Elitettan, näst högsta serien, men laget har haft det tufft och kommer att åka ur. Hoda siktar dock vidare, mot högre höjder.

– Mitt mål är att spela i högsta serien, i damallsvenskan, säger hon.

Marockanskt ursprung. Själv har dock Hoda Khalaf bott i familjens lägenhet på Tusbystråket i Tureberg i hela sitt liv. Foto: Stefan Källstigen

Pluggar till beteendevetare

Namn: Hoda Khalaf.

Ålder: 23 år.

Bor: Tureberg.

Familj: Mamma, pappa, en bror, en syster.

Klubb: Bollstanäs SK.

Yrke: Studerar till beteendevetare.

Moderklubb: Turebergs IF.

Position: Yttermittfältare.

Tröjnummer: ”Jag brukar ha 14 eller 23, men du var upptagna i Bollstanäs så nu har jag 15.”

Aktuell: Gjorde nyligen landslagsdebut för Marocko, efter att ha blivit scoutat via Intstagram.

Instagram: @hodaa.k

Visa merVisa mindre

75 män greps i riktad insats mot prostitution

Nyheter Tillslag i bland annat Sollentuna i "Insats torsk 2.0" Under de två senaste veckorna har polisen gripit omkring 75 personer i samband med riktade insatser mot prostitution och människohandel i Stockholms län.tisdag 30/11 11:22

Pappa från Sollentuna lämnas ut till Turkiet

Nyheter Högsta domstolen tog beslutet En Turebergsbo i 20-årsåldern kommer att utlämnas till Turkiet där han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Det står klart efter ett beslut i Högsta domstolen.tisdag 30/11 5:50