Hockeyspelare från Tyresö draftad till USA

Oskar Johansson, som är född och uppvuxen i Tyresö, kommer till hösten spela ishockey i en av världens bästa juniorserier. Han hoppas härnäst på att få stipendium till ett bra universitet genom sitt spel.

  • Publicerad 05:43, 30 jul 2020

Ishockeybacken Oskar Johansson, 20, har Tyresö Hanviken som moderklubb och har de senaste säsongerna spelat för Huddinge IK. Till hösten flyttar han till en av världens bästa juniorserier.

NAHL-klubben Minnesota Wilderness draftade häromveckan Oskar Johansson i den 10:e rundan. Oskar har talat med klubben under det senaste året, och har en agent i USA som har hjälpt till med att sköta kontakten.

– De ville att jag skulle komma dit i vintras, men jag kunde ju inte åka mitt i säsongen, säger han.

Heltidshockey

NAHL betraktas i hockeyvärlden som en av de främsta juniorligorna, och flera NHL-stjärnor har tagit sig fram den vägen.

Sedan Oskar tog studenten i fjol har han jobbat på dagarna och tränat på kvällarna, men till hösten blir det hockey på heltid. 

– När man spelar i den ligan får man inte plugga samtidigt, och man är ju iväg en del på bortamatcher, säger han.

Hoppas på stipendium

Till hösten kommer Oskar bo hos en värdfamilj i Minnesota, medan han hoppas på att bli upptäckt av scouter från universitet i Nordamerika som satsar på ishockey. Än så länge vågar han inte drömma om NHL.

– Man måste ha lite realistiska mål. Det jag helst skulle vilja nu är att få ett stipendium till ett bra universitet. Det är mest det den här ligan är till för. Sen får man ta det lite som det kommer, säger han.

Men först och främst fokuserar han nu på spel för Minnesota Wilderness, och känner sig inte farligt nervös inför äventyret.

– Jag är mest bara taggad. Det ska bli skitkul, säger Oskar Johansson.