Hockeyrinken på Lidingövallen blir padelbanor

Den snabbt växande popsporten padel kommer till ön i juni. Fyra banor sätts då upp på hockeyrinken på Lidingövallen.

  • Publicerad 15:01, 17 maj 2018

När Niklas Carlson och Gustav Djurberg växte upp på Lidingö älskade de att sporta. Kompisarna träffades första gången i tennishallen på Lidingövallen.

Och båda har även tidiga minnen från månskenrinken på Vallen.

– Jag spelade hockey i Lidingö Vikings och kommer särskilt ihåg när det var extra kallt och fötterna frös, säger Gustav Djurberg som hunnit bli 26 år.

Tillbaka på rinken

Nu är Djurberg och ett år äldre Niklas Carlson tillbaka på rinken. Men inte för att spela ishockey. Här ska de som kompanjoner i ett privat initiativ uppföra fyra banor för racketsporten padel som är en av de snabbast växande idrotterna i landet. Padel brukar beskrivas som en mix av tennis och squash.

Det blir öns första banor och man öppnar för spel i mitten eller andra halvan av juni.

Portabla padelbanor

De som längtar efter att spela hockey på uterinken i vinter behöver inte vara oroliga.

– Det är portabla banor, säger Djurberg. Vi hyr hockeyrinken av kommunen, och den 2 september tar vi ner banorna och flyttar dem för spel inomhus i någon hall.

Bygget börjar med att konstgräs läggs ut över rinkens betonggrund. På detta läggs ett golv, och sedan monteras fyra burliknande banor på rinken. Banorna är 20×10 meter med stålkonstruktioner på sidorna och plexiglas på kortsidorna.

”Förlåtande sport”

Efterfrågan på padelbanor i 08-området är stor, så Carlson och Djurberg tror inte det blir svårt att hyra ut speltider.

– Vi är ute på sociala medier och berättar om vad som är på gång, säger Niklas Carlson.

Varför är padel så populärt?

– Det är en väldigt enkel och förlåtande sport, säger Carlson. Det är lätt att lära sig spela, och eftersom man spelar dubbel är padel också en social sport.

Fakta

Padel började spelas i Centralamerika

Padel kan ses som en mix av tennis och squash som spelas på en plan (10×20 meter) med två halvor avskilda av ett nät. Man kan använda sig av väggarna i spelet.

Sporten såg dagens ljus i Centralamerika. I mitten av 1970-talet kom padel till Europa där sporten är på kraftig frammarsch.

Ett padelrack är gjort av komposit där slagytan har flera hål. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft. Bollen är en mjukare variant av tennisboll.

Poängräkning är som i tennis. Linjerna på planen används endast vid serve som måste slås underifrån.

Källa: Padelregler.se
Visa merVisa mindre