Sedan i måndags gäller särskilda regler för den eller de som önskar snöra på sig skridskorna och njuta av isen på Kungsängens IP under allmänhetens åkning.

Bakgrunden till att kommunen valde att introducera hårdare regler hänger samman med att man vill försöka hålla nere smittspridningen.

Från denna veckan behöver alla som vill åka boka en gratisbiljett via Upplands-Bros hemsida, man har begränsat möjligheten att använda klubba, därutöver är heller inte hockeyutrustning och klubbkläder tillåtna. Det sistnämnda har väckt en hel del frågor hos Mitt i:s läsare – som nu får en närmare förklaring.

– Vi såg att det var lite för mycket folk vissa tider och vi tyckte inte att det gick att hålla det helt smittsäkert. Eftersom vi fram tills nyligen var den enda isen inom en större radie som höll öppet så såg vi även att det i vissa fall kom hela lag under allmänhetens åktider för att träna, säger Hannah Rydstedt Nencioni, Kultur- och fritidschef.

Hon uppger att man till kommunen fått in en lång rad klagomål både om att lag dykt upp för att träna under allmänhetens åkning, men även att det varit allmänt trångt.

Hur omfattande problem var detta, hur många lag rör det sig om?

– Det var fler hockeylag som kom från närliggande kommuner, men jag vet inte hur många, jag vet bara att det var fler än ett.

Enligt kultur- och fritidschefen rör det sig framförallt om ungdomslag, hon vill inte uppge vilka föreningar det handlar om.

Isvärd på plats

Nu har kommunen en isvärd på plats vid Kungsängens IP vars roll är att genomföra stickprovskontroller så att de som kommer för att åka har en bokad biljett. Samma värd ska även tillse att det inte blir för mycket folk på isen samtidigt.

– Såhär långt har alla kommuninvånare bokat plats. Och även isvärden uppger att det fungerar väldigt bra, säger Hannah Rydstedt Nencioni.