Väsby Hockey slutade femma av sex lag i kvalserien. Men det är ändå en nöjd Jussi Salo som Mitt i når på telefon i slutet av en joggingtur.

– Jag måste säga att det var en bra säsong vi gjorde. Vårt mål var att vi skulle nå kvalserien och vara med och bråka om en plats i Hockeyallsvenskan och det gjorde vi.

Men kvalserien var tuff, med hårt motstånd och långa resor.

– Vi spelade 10 matcher på 26 dagar, i allt från Halmstad till Östersund. Vi hade inga övernattningar. Det tar på krafterna för killarna att först jobba dagtid, sitta i bussen, spela, komma hem på natten halv fyra och sedan ska många upp och jobba klockan 7.

Jussi Salo pekar på att förutsättningarna är olika.

– Vi har inte de största resurserna eller budgeten i hockeyettan och vi är ett semiprofessionellt lag. Lag som Nybro, Östersund och Hudik är heltidsproffs. Det är ingen ursäkt, vi ska kunna slå dem med. Men man måste förstå verkligheten, alla detaljer påverkar så klart.

Varför nådde ni inte ända fram till Hockeyallsvenskan?

– Det finns flera orsaker. Vi hade inte tillräcklig bredd, vi spelade länge med fem backar och tio forwards. Laget var även skadedrabbat över hela säsongen, säger han.

Förstärkningarna som kom in, som Sebastian Höglund och Filip Bratt, var också skadade.

– Men man ska inte skylla på skador, så ser hockeyn ut.

Han är ändå nöjd med sitt första år i Väsby.

– Jag har trivts jättebra här och haft ett bra samarbete med sportchefen, Tom Tärnström. Vi har gjort bra saker som vi kan bygga vidare på. Då krävs lite kontinuitet.

Och kontinuitet blir det. Jussi Salo stannar i Väsby Hockey till minst 2024. Och i sommar flyttar hela familjen upp från Norrköping.

– Det blir skönt att få hit familjen och slippa veckopendlingen.

Nu har lagbygget inför nästa säsong börjat. Sju spelare lämnar och nya ska rekryteras.

– Det är naturligt att man tappar några spelare varje år.

Vilken spelartyp behöver ni?

– Vi hade väldigt många offensiva spelare det här året. Vi behöver fler tvåvägsspelare och defensiva spelare så att vi får bättre balans.

– Det viktiga är nu att vi fortsätter att vara ett topplag i ettan, att vi har lite tålamod. Då går vi upp i hockeyallsvenskan kanske redan nästa år.