Nybildad mötesplats. Bilmekanikern Harald Walczok (här på sin veterantraktor, en "Grålle", eller Ferguson TE20 som den egentligen heter), lådbilsentusiasterna Linnea Fischer och Robert Fischer, cykelmekaren Ossa Nyberg (med sin cykel med en vältrimmad kinesisk påhängsmotor) och träslöjdsläraren och busschauffören Janne Hägerholm är några av medlemmarna i nya föreningen Hantverksladan Riddersvik. Foto: Claudio Britos

Hobbymeckare vill göra västerortsborna mer praktiska

Ett 30-tal hantverksentusiaster i Hässelby har bildat förening. Gänget vill hjälpa Hässelbyborna bli bättre på att mecka, snickra, svetsa, sy – ja det mesta med händerna som verktyg. På schemat står även ett lådbilsrally i sommar.

  • Publicerad 09:53, 12 jun 2021

Vi tror detta är efterlängtat, något som är på riktigt

De älskar att mecka, snickra och att bara vara allmänt kreativa.

Nya föreningen Hantverksladan Riddersvik vill skapa en meckarplats för alla som vill kunna fixa den där trasiga ficklampan eller punkterade cykeln.

Ordförande i föreningen är Harald Walczok, känd lokalt som "Harald i Lokstallet".

Vill flytta in på Riddersviks gård

Han har sedan 90-talet drivit fordonsverkstad i gamla Lokstallet längst ner på Riddersviksvägen.

Startklar. Linnea Fischer hoppas på ett lådbilsrally den 24 augusti vid Riddersviks gård. Foto: Claudio Britos

Harald i Lokstallet har storslagna visioner

Det är också här som Mitt i träffar Harald och några andra ur föreningen.

– Vi vill hjälpa folk, bli en slags mentorer. Vi vill helst flytta in i verkstaden på Riddersviks gård, säger Harald.

Inne på den verkstaden bedrev Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning arbetsträning i många år fram till 2020, då stadens sommarjobbsverksamhet flyttade in. Nu står den tom.

Hantverkare och busschaufförer

Medlemmarna i föreningen är bland annat bilmekaniker, hantverkare, träslöjdslärare, busschaufförer, fritidsledare och textildesigners.

– Vi vänder oss till alla som vill umgås samtidigt som man pysslar med något hantverk, säger Harald Walczok.

Entusiaster. Bilmekanikern Harald Walczok (här på sin veterantraktor, en "Grålle", eller Ferguson TE20 som den egentligen heter) och Ossa Nyberg (med sin cykel med en vältrimmad kinesisk påhängsmotor) är några av medlemmarna i nya föreningen Hantverksladan Riddersvik. Foto: Claudio Britos

Alla i gänget hävdar att de har en sak gemensamt. De vill göra Hässelby lite trevligare, lite hjärtligare.

– Pandemin har tagit på folk. Vi tror detta är efterlängtat, något som är på riktigt. Det skulle få folk att träffas igen, säger Harald.

Planerar lådbilsrally

Föreningen vill genomföra ett lådbilsrally den 24 augusti vid Riddersviks gård.

– Då hoppas vi ha fått tillträde till verkstaden. Rallyt tänkte vi göra tillsammans med ungdomar som sommarjobbar i området. Bo Arkelsten (stadsdelsnämndens moderata ordförande reds. anm.) har varit positiv såhär långt, säger Harald Walczok.

Dialog med fastighetskontoret

Enligt Caroline Berg, kommunikatör på fastighetskontoret, pågår diskussioner med föreningen.

– Vi har visat dem verkstadslokalen och nu pågår en dialog mellan oss, säger hon.

Harald Walczok håller tummarna.

– Lokalen vore den perfekta mötesplatsen.

Du har haft liknande idéer tidigare år, blir det verklighet nu?

– Absolut, det tror jag – vi skulle aldrig lägga ner denna energi annars. Vi träffar mycket folk och vi vet att många uppskattar det vi vill göra.

Ordföranden i nya föreningen Harald Walczok, känd i villastaden som "Harald i Lokstallet", har egen fordonsverkstad i det så kallade Lokstallet i Riddersvik. Inne i verkstaden förvarades förr det ånglok som gick mellan Lövsta sopstation och Spånga station, men sedan mitten på 90-talet har det varit privat fordonsverkstad. Foto: Claudio Britos

Har skickat in medborgarförslag

Den nya föreningen har skickat in ett medborgarförslag där man hyresfritt önskar tillträde till verkstadslokalen på Riddersviks gård, där man alltså ska fungera som en praktisk mötesplats, för såväl unga som gamla.

Bland annat vill man samarbeta med stadsdelsförvaltningen och hjälpa ungdomar bli mer praktiska.

Föreningen hoppas kunna få hålla till i Folkets Hus i Riddersvik eller motsvarande lokaler fram till att man får besked kring verkstadslokalen.

Källa: Föreningen Hantverksladan Riddersvik

Visa merVisa mindre