På fredag finns en stor klädinsamlingstunna på Norrmalmstorg för stockholmarna. Foto: Illustration: H&M

H&M vill ge kläder nytt liv – idag lanseras en klädinsamlingsdag

H&M vill ge textilier nytt liv och lanserar därför en klädinsamlingsdag. I dag kan du lämna kläder i din närmsta butik. Eller på Norrmalmstorg.

  • Publicerad 14:17, 17 apr 2015

I dag, fredag 17 april, vill H&M samla in fem ton begagnade textilier. Tanken är att bidra till en mer hållbar modeframtid, men också om att ge textilier ett nytt liv.

– Vi började med klädinsamling 2013. Det här är ytterligare ett steg. Vår kunder får som tack för hjälpen dubbla värdekuponger, säger Joanna Morell på H&M:s pressavdelning.

Det har ingen betydelse var kläderna eller tygerna kommer ifrån. Vad som helst i textilväg får lämnas in i de insamlingslådor som står uppställda i butikerna runt om i Stockholm. Till och med udda trasiga strumpor går an.

Och har man vägarna förbi Norrmalmstorg går det bra att lämna in kläder även på torget.

– Vi kommer att stå vid Norrmalmstorg mellan halv åtta på morgonen till åtta på kvällen, säger hon.

Varför gör H&M det här?

– Varje år slängs åtta kilo kläder och tyger per person i Sverige. Det trots att 95 procent av dem hade kunnat återvinnas. Det finns ett stort intresse för vår klädinsamling från våra kunder och genom att initiera en insamlingsdag hoppas vi kunna inspirera ännu fler att göra något bra för miljön, säger Joanna Morell.

Kommer dagen bli årligen återkommande?

– Just nu fokuserar vi på att genomföra den första stora klädinsamlingsdagen och vi hoppas att många vill vara med och bidra till en mer hållbar modeframtid. Förhoppningsvis är det här ett initiativ vi kan fortsätta med, men i nuläget är det för tidigt att svara på.

Vad? Klädinsamlingsdag fredagen den 17 april.

Var? Alla H&M:s butiker i Stockholm och på Norrmalmstorg.

När? Butikernas öppettider. På Norrmalmstorg mellan 07.30-20.00.

Visa merVisa mindre