Hjulstas Alma-pris delas ut

Prick halv fem satte firandet igång på skolgården i Hjulsta grundskola. För fjärde året i rad var det prisutdelning i skolans egna litteratur­tävling Hjulstas Alma. – Vi har samma kategorier som den riktiga tävlingen Astrid Lindgren Memorial Award, säger Cilla Dalén, bibliotekarie och drivande i skolans arbete med tävlingen.

  • Publicerad 12:11, 17 maj 2017

#Årets ettor har läst Wolf Erlbruchs bok ”Leonard”, som handlar om rädsla. #

Priser delades ut i kategorierna bilderbok, novell, poesisamling och läsfrämjande. Det var individuella pristagare och även hela klasser som fick komma upp på scenen och ta emot sina utmärkelser.

Prisutdelningen är avslutningen på ett stort temaarbete som bedrivits i Hjulsta grundskola. Alla klasser från förskoleklass till och med årskurs 6, och även flera klasser i högstadiet, har under läsåret läst och studerat böcker av Alma-pristagare och av Astrid Lindgren själv.

– Sedan årets pristagare Wolf Erlbruch blev känd har vi läst alla böcker av honom som vi kommit över, säger Cilla Dalén. Men så fort det blir känt vem som vunnit är böckerna svåra att få tag i.

Årets ettor har läst Wolf Erlbruchs bok ”Leonard”, som handlar om rädsla. Alla årskurser har haft olika inriktning i arbetet, till exempel så har treorna har studerat Barbro Lindgrens böcker, femmorna har läst Mio min Mio och fyrorna har läst högt för förstaklassarna. En del har målat, tecknat, andra har skrivit poesi eller en novell.

När firandet på scenen är avslutat öppnas dörren till utställningen med hela skolans Alma-arbeten. Föräldrar och barn trängs för att ta del av all poesi, alla noveller, målningar och lerfigurer som eleverna har arbetat med.

En del av elevernas arbeten finns dokumenterade på skolans egen webbplats: Världens Alma.

MER Alma

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är instiftat av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. Det är ett internationellt pris som delas ut varje år till en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet.

Författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjande arbete kan
belönas. Hela konstnärskap belönas, inte enskilda verk. Endast nu levande personer kan få priset.

Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Basen för arbetet är Barnkonventionen och barns rätt till kultur.

Årets pristagare är den tyske bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch, som kommer att besöka Hjul­sta grundskola när han kommer till Stockholm för att ta emot sitt pris.

Barbro Lindgren fick priset 2014.

Visa merVisa mindre