SJÖ. En stor sjö har bildats vid hjorthägnet vid Eggebyvägen. Foto: Privat

Hjorthägnet vid Eggeby har plötsligt fått en sjö

Plötsligt var den bara där – en jättelik sjö vid hjorthägnet intill Eggebyvägen. "Jag har inte sett något liknande på de 50 år jag bott här", säger Brunnby Vik-bon Ulf Garding, som föreslår att kommunen anlägger en grillplats med sjöutsikt.

  • Publicerad 17:00, 26 apr 2021

Ur ett naturvårdsperspektiv är det positivt att mer vatten hålls kvar i landskapet, då det gynnar den biologiska mångfalden.

Ulf Garding bor sedan många år i Brunnby Vik och är ofta ute och går med dvärgpudlarna Bruce och Baddy. Det var på en hundpromenad han gjorde upptäckten: en stor sjö vid hjorthägnet intill Eggebyvägen.

Sjön uppskattas vara 150–200 meter lång och 50–75 meter bred.

– Jag blev mycket förvånad. Och glad, faktiskt, den är jättefin. Men man undrar ju hur den kunnat uppstå. Har det något att göra med bygget av Wijk Oppgård, månne?

Vi förde frågan vidare till Henrik de Joussineau, naturförvaltare på Upplands Väsby kommun.

– Jag har också sett ”sjön”. Troligtvis är det stopp i något av åkermarkens täckdiken, vilket gör att vattnet som ansamlas i dalen inte leds bort.

Gynnar biologisk mångfald

Han är också positiv till den nya vattensamlingen.

– Ur ett naturvårdsperspektiv är det positivt att mer vatten hålls kvar i landskapet, då det gynnar den biologiska mångfalden.

När Ulf Garding satt i vårsolen och funderade fick han en idé.

– Kommunen borde göra en grillplats, så man fick sjöutsikt. På den sidan har man sol på eftermiddagen.

Han tror det skulle bli succé.

– Jag tror att det skulle uppskattas och folk kunde ta med sig kaffekorg om man inte grillar.
Det finns en grillplats på andra sidan som är mycket populär, men den ligger på skuggsidan.

Nu hoppas Ulf att sjön blir kvar, eller att kommunen gräver en djupare sjö. Och han passar på att tipsa kommunen om en åtgärd.

– Nu har det blivit lite blött i Vik-spåret intill sjön. Hoppas att kommunen lägger på bark eller sand.

Henrik de Joussineau lovar att ta med frågan till sina kollegor på idrott och fritid om att se över om behövs mer grus/flis i Vik-spåret.

Ingen ny grillplats

I nuläget finns det inga planer på att anlägga ytterligare en grillplats, eftersom den befintliga grillplatsen i området restaurerades så sent som 2019.

– Innan vi planerar att utveckla något nytt i anslutning till sjön är det viktigt att se hur vattennivån i den nya sjön utvecklas över en längre tid. Kanske torkar den upp och försvinner under sommaren och återkommer till nästa vinter, kanske fortsätter vattennivån i sjön att stiga och Vik-spåret riskerar att skadas, säger Henrik de Joussineau.

Täckdike

Täckdike är ett artificiellt övertäckt dike som inte syns ovanför markytan.

Täckdiken används ofta för dränering av åkermark, golfbanor och husgrunder, där öppna diken medför betydande olägenheter.

Täckdikning är juridiskt sett en form av markavvattning.

Visa merVisa mindre