Effektivitet. Nästa år föreslås buss 55 tas bort från Hjorthagen och ersättas av buss 54. Foto: Kain Nilsson

Hjorthagen i protest när busslinje 55 ritas om

I ett förslag från trafikförvaltningen föreslås buss 55 mellan Tanto och Hjorthagen få delvis ny sträckning och tappa förbindelsen till Norra Djurgårdsstaden. Förslaget har upprört boende, som skrivit på en protestlista.

  • Publicerad 13:21, 7 maj 2020

Trafikförvaltningen skickade i april ut en remiss med förslag på trafikförändringar år 2021, till Östermalms stadsdelsnämnd.

I förslaget presenteras bland annat en "paketlösning" för busslinje 53, 54 och 55, där buss 55 skulle få en helt ny sträckning mellan Slussen och Hjorthagen. Från Slussen skulle 55:an istället gå raka vägen till Finnberget, via Danviksklippan.

Sträckan till Hjorthagen skulle enligt förslaget då ersättas av buss 54 istället, som förlängs från Storängsbotten, via Gasverket.

Många kritiska

Förslaget har upprört boende i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden. På mindre än ett dygn hade 368 personer skrivit under en protestlista, som kommer skickas till SL och ansvariga politiker på måndag, 11 maj.

Buss 55 används idag av många som pendlar mellan Hjorthagen och Södermalm och om förslaget träder i kraft skulle det, enligt boende, innebära att man förlorar den enda direktlinjen dit, samtidigt som flera viktiga knutpunkter försvinner. Restiden med buss 54 skulle dessutom bli betydligt längre och innebära byten för många.

Boende protesterar mot bussförändringar i Hornsberg

I skrivelsen tar man bland annat upp några av de viktigaste hållplatserna som försvinner: Storängsvägen (som ansluter till Lill-Jansskogen, löpspår, Ryttarstadion och KTH), Östermalms IP, Starrängsringen, Stadion, Stureplan och Humlegården.

Detta skulle innebära en "kraftigt försämrad resenytta och livskvalitet" för de som bor i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden, skriver man.

Östermalms stadsdelsnämnd i sin tur tycker att förslaget inte har någon "större påverkan på kollektivtrafiken inom eller till- och från Östermalms stadsdelsområde", med invändning från S och V.

Fler förslag

Hållplats Linnégatan på busslinje 1 och 75 dras in.

Linje 50 kortas och går endast sträckan Stora Lappkärrsberget–Odenplan istället för Hornsberg–Stora Lappkärrsberget.

Källa: Östermalms stadsdelsnämnd och trafikförvaltningen

Visa merVisa mindre