Lokalt häng. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har föreslagit att stadsdelsförvaltningen ska ta över driften av Hjorthagens ungdomsgård. Foto: Johan Sjölund

Hjorthagen blir utan ungdomsgård

Besökarna har blivit fler men pengarna räcker inte. Hjorthagens ungdomsgård har därför stängt tillfälligt. Samtidigt lovar majoriteten att det ska finnas en i området även i framtiden.

  • Publicerad 15:00, 6 maj 2022

Upprörande att det går så långt att man tvingas stänga

Hjorthagens ungdomsgård har tidigare slagit larm om att de inte kan driva sin verksamhet med samma budget som tidigare, bland annat på grund av att antalet besökare blivit fler.

I slutet av april såg de ingen annan utväg än att stänga tillfälligt. Därmed blir Hjorthagen utan ungdomsgård, åtminstone till efter sommaren.

– Det är upprörande att det går så långt. Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden är de stadsdelar som växer mest i de här åldersgrupperna, säger Birgit Marklund Beijer (S), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet föreslagit att stadsdelsförvaltningen ska ta över driften. Stadsdelsförvaltningen anser dock att det i dagsläget räcker med Humlanhuset – och konstaterar att det skulle kosta drygt två miljoner per år att driva Hjorthagens ungdomsgård i egen regi.

Även i stadsdelsnämnden fick förslaget kalla handen. S och V yrkade på att nämnden skulle satsa de drygt två miljonerna årligen, och ytterligare 300 000 kronor på inventarier, men det röstades ner av den blågröna majoriteten.

– Lokalerna har stora behov – de är inte tillgänglighetsanpassade och inte aktuella att bedriva kommunal verksamhet i, säger nämndens ordförande Andrea Hedin (M).

– Däremot blir det en ny form av ungdomsverksamhet i området även framöver. Senare i vår kan vi berätta mer om en ny pilotverksamhet som vi ser över just nu.