Hjorthagens ungdomsgård har tidigare slagit larm om att de inte kan driva sin verksamhet med samma budget som tidigare, bland annat på grund av att antalet besökare blivit fler.

I slutet av april såg de ingen annan utväg än att stänga tillfälligt. Därmed blir Hjorthagen utan ungdomsgård, åtminstone till efter sommaren.

– Det är upprörande att det går så långt. Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden är de stadsdelar som växer mest i de här åldersgrupperna, säger Birgit Marklund Beijer (S), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet föreslagit att stadsdelsförvaltningen ska ta över driften. Stadsdelsförvaltningen anser dock att det i dagsläget räcker med Humlanhuset – och konstaterar att det skulle kosta drygt två miljoner per år att driva Hjorthagens ungdomsgård i egen regi.

Även i stadsdelsnämnden fick förslaget kalla handen. S och V yrkade på att nämnden skulle satsa de drygt två miljonerna årligen, och ytterligare 300 000 kronor på inventarier, men det röstades ner av den blågröna majoriteten.

– Lokalerna har stora behov – de är inte tillgänglighetsanpassade och inte aktuella att bedriva kommunal verksamhet i, säger nämndens ordförande Andrea Hedin (M).

– Däremot blir det en ny form av ungdomsverksamhet i området även framöver. Senare i vår kan vi berätta mer om en ny pilotverksamhet som vi ser över just nu.