Brickan runt halsen berättar om Beks sjukdom om han skulle föras till sjukhus medvetslös. Foto: Anna Wilson

Hjärtsjuke Bek får inte vård – ska utvisas

Mitt under sin asylprocess fick Dilshodbek Muminov en allvarlig hjärtsjukdom. I väntan på utvisning får han ingen vård. Trots att läkare intygar att en utvisning till hemlandet Uzbekistan kan hota hans liv får han inte stanna.

  • Publicerad 10:02, 12 jul 2018

När Dilshodbek Muminov blir orolig så börjar hjärtat slå snabbare och låta som en gammaldags klocka inne i hans bröst. Efter en akut hjärtoperation i början av 2017 har han två metalliska hjärtklaffar och är beroende av mediciner och regelbunden vård.

– Jag är så tacksam mot Sverige som räddat mitt liv. Samtidigt kan jag inte föreställa mig en framtid. Jag vaknar mitt i natten med panik och undrar om jag tagit mina mediciner, säger han när Mitt i träffar honom första gången i juni i år.

Hostar och vingar

Sedan dess har han fått avslag på sin ansökan att skjuta upp Migrationsverkets utvisningsbeslut, och i väntan på utvisning saknar han det så kallade LMA-kortet som ger asylsökande rätt till vård. Nu är han trött på att kämpa och livrädd att han inte klara flygresan till Uzbekistan. Hans blodförtunnande mediciner är slut.

– Han har feber, han hostar jämt och har svårt att prata, benet är svullet och han går konstigt och instabilt, berättar en vän.

Operationen kom som en chock

Dihodbek Muminov, eller Bek, som han kallas kom till Sverige från Uzbekistan 2015 för att söka politisk asyl och har sedan dess bott på Lidingö. Han fick snabbt  jobb, först som diskare, sedan som frukostkock. Han lärde sig svenska och live-streamade med frun och barnen hemma i Uzbekistan.

– Jag uppfostrar dem via videosamtal, säger han.

Men i början av förra året blev han plötsligt sjuk. Han opererades akut för bakteriell hjärtklaffsinflammation, vid Karolinska universitetssjukhuset. För att rädda hans liv fick han två metalliska hjärtklaffar och vänster hjärthalva byttes ut till en mekanisk protes.

– Jag vaknade på sjukhuset, en sjuksköterska lyfte på täcket och visade ärret. Hela bröstkorgen hade öppnats. Jag förstod ingenting, säger han.

Den chockartade händelsen och den svåra situationen efter operationen har gett honom posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, något som hans pyskoterapeut på Bredängs vårdcentral bekräftar i ett intyg till Migrationsverket.

Överläkare intygar livshotande tillstånd

I februari i år, precis ett år efter hand hjärtoperation fick han avslag på sin asylansökan. Han ansökte om verkställighetshinder av medicinska skäl. Men 29 juni kom Migrationsverkets beslut. Skälen är inte tillräckligt ömmande.

– Det känns så orättvist. Jag har lämnat in alla handlingar som behövs för att bevisa vad som hänt, säger han.

Mitt i har tagit del av ett intyg om Beks hälsotillstånd, underskrivet av en överläkare och professor vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet i mars. Han skriver att Beks hjärtproteser kräver blodförtunnande mediciner, annars bildas blodproppar.  Medicineringen kräver också regelbunden justering för att verka på rätt sätt. Den vård och medicin som behövs finns inte i Uzbekistan, vilket bekräftas av det uzbekiska hälsoministeriet.

Bek behöver få sin aorta undersökt. Men eftersom han saknas LM-kortet får han inte den långa och omfattande undersökningen.

Tror inte på uzbekiskt intyg

Både överläkaren och psykoterapeuten intygar att han psykiska och fysiska hälsa är så dålig att de skulle vara ett skäl för Migrationsverket att besluta om verkställighetshinder på grund av medicinska skäl.

I sitt avslag menar Migrationsverket att intygen från Uzbekistan har ett lågt bevisvärde. De skriver också i sitt beslut att Bek inte visat att hans hälsotillstånd är tillräckligt allvarligt för att de ska besluta om verkställighetshinder. Beslutet att att han inte längre omfattas av svensk sjukvård går enligt Migrationsverket att  överklaga.

– Dilshodbek hade dock möjlighet att överklaga vårt beslut gällande detta till domstol, vilket han inte har gjort, säger Nike Larsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

Det är oklart när utvisningsbeslutet kommer att verkställas.