Hjärtsjuka Camilla Ulltin i Boda på Värmdö insjuknade efter resan till skidorten Cervinia i Italien. Foto: Pekka Pääkkö

Hjärtsjuka Camilla kämpar mot corona – 26 dagar i karantän

Coronaviruset var bara lite värre än en vanlig förkylning för Magnus Ulltin, 51. Men hans hjärtsjuka fru Camilla Ulltin, 54, hostar fortfarande efter snart fyra veckor. – Jag är frustrerad över att jag aldrig blir frisk, säger hon.

  • Publicerad 05:00, 25 mar 2020

Camilla Ulltin hostar. Yrseln och den höga febern har försvunnit. Men efter tre och en halv vecka med coronaviruset är hon fortfarande inte helt frisk.

Hon har missat sonen Morgans 22-årsdag, minnesstunden för barndomsvännen som gick bort i cancer och varken träffat föräldrar eller barnbarn.

”Kändes säkert”

På sportlovet reste hon, maken Magnus och sonen Morgan till Cervinia i nordvästra Italien med ett kompisgäng för att åka skidor.

Jag hade 39,7 i feber, ont i huvudet och kände yrsel.

Camilla Ulltin

De kände ingen oro när de tog flyget från Arlanda den 22 februari.

Fram till den 20 februari hade endast tre personer i Italien bekräftats smittade av coronaviruset och skidorten var inte utpekad som ett riskområde.

Camilla Ulltin på skidresan i Cervinia i Italien på sportlovet. Varken hon eller maken Magnus kände några symptom under resan. Foto: Privat

– Hotellet kändes säkert, vi var noga med att tvätta händerna men vi pratade inte så mycket om corona där nere, till en början var det mer i andra områden smittan påträffades. Sedan öste det på ordentligt och blev mer och mer påtagligt, säger Magnus Ulltin.

Hostande tjejer på flygplanet

Även om de inte kände några symptom under resan var de överens om att ta det säkra före det osäkra när de kom hem. De skulle undvika att träffa föräldrar, barnbarn samt sonen Simon, 27, och hans gravida sambo Elin.

Magnus Ulltin kände ingen oro för coronaviruset under vistelsen i Corvinia. Men på flyget hem till Sverige hamnade de bakom två tjejer som hostade hela hemresan.

På planet tillbaka till Sverige hamnade familjen bakom två tjejer som hostade hela hemresan.

– Det blev vi irriterade på. Vi förstod att de inte mådde bra. När vi gick ut ur tullen på Arlanda träffade de sin mamma och sa: ”Vi är så sjuka!” Då tänkte vi: ”Vad fan!”, säger Magnus Ulltin.

Blev tillsagd att stanna hemma från jobbet

Camilla Ulltin arbetar som socialpedagog på Lugnets skola i Hammarby Sjöstad och blev tillsagd att stanna hemma från jobbet måndagen den 2 mars eftersom hon hade varit utomlands.

– Det var tur för samma dag blev jag sjuk. Jag har inte träffat och smittat någon utom möjligtvis min man.

Närmare 40 graders feber

Hon fick hosta, hög feber och influensaliknande symptom.

– Jag har haft influensa förut men det här var mycket värre. Jag hade 39,7 i feber, ont i huvudet och kände yrsel. Jag orkade inte ens lyssna på ljudbok eller kolla på tv i början. Jag blev helt slut bara jag tog en dusch.

Åt nyponsoppa

Magnus Ulltin mådde fortfarande bra och gick till sitt jobb som snickare.

– Jag hade tur att min man mådde hyfsat bra och kunde ge mig mat. Jag åt nyponsoppa och blåbärssoppa men hade ingen vidare matlust, säger Camilla Ulltin.

Hon ringde sjukvårdsupplysningen upprepade gånger men de italienska skidorterna betraktades ännu inte som ett riskområde, hon behövde inte testas men råddes att stanna hemma.

Testades på öde parkering av kvinna i ”rymddräkt”

Men smittan upptäcktes hos fler och fler människor som varit i norra Italien och den 6 mars kallades Camilla och Magnus Ulltin till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för provtagning.

De tog bilen, körde förbi sjukhuset och följde den brandgula skylten ”Endast för bokade coronapatienter”.

Sjukvårdspersonalen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge använder heltäckande skyddskläder vid tester av coronapatienter. Foto: Veronica Johansson

På en öde parkering möttes de av en kvinna i ”rymddräkt”.

– Hon hade heltäckande blå overall, munskydd och något visir. Hon hade en jättelång tops som hon körde in i näsan – åtta centimeter kändes det som – och vred runt. Det gjorde ganska ont men gick fort över, säger Magnus Ulltin.

”Vilka har jag nyst på?”

Han hade fram till dess inte känt några symptom alls. Men innan provsvaren kom nästa dag hade han också insjuknat.

Magnus Ulltin fick ångest när han tänkte på människor han kunde ha smittat. ”Alla måste vara lite bättre än vad som förväntas av en. Så att vi inte smittar varandra för fort. Då klarar vi det här.” Foto: Privat

Samtidigt påbörjades smittspårning.

– Jag fick ju en jäkla skuldkänsla först. ”Vilka har jag träffat? Vilka har jag nyst på? Vad har jag gjort?” Jag tänkte framförallt på mina närmaste jobbarkompisar. Men ingen av dem har blivit smittade och ingen annan heller. Det är jag väldigt glad för, säger Magnus Ulltin.

Mejlade inköpslistor till pappa

När båda var sjuka fick de hjälp av grannen att handla: Magnus Ulltins 79-åriga pappa Ture.

– Det kändes ju bakvänt för han är ju i riskgrupp på grund av sin ålder men väldigt pigg och frisk. Jag skickade mejl till honom så att han inte ens skulle behöva ta i ett papper som vi hade rört och så hängde han grejer på dörren.

”Lätt influensa”

Magnus Ulltin fick förhållandevis lindriga symptom.

– Jag hade något som var ett mellanting mellan en ordentlig förkylning och lätt influensa. Första veckan var jag sliten och hade aldrig orkat gå till jobbet. Andra veckan kände jag mig stadigt piggare och i torsdags var jag helt frisk, säger Magnus Ulltin.

Jag är ju frisk och troligen immun, jag är väl den som är säkrast att jobba med på hela Värmdö.

Magnus Ulltin

Efter fyra symptomfria dagar var han tillbaka på jobbet i måndags.

– Några har sagt: ”Det är väl ingen som vill jobba med dig nu?”. Jag tänker precis tvärtom. Jag är ju frisk och troligen immun, jag är väl den som är säkrast att jobba med på hela Värmdö.

”Finns viktigare saker än att hålla på och gnälla”

Han märker att sjukdomen åtminstone tillfälligt ändrat hans inställning till livet.

– Jag känner att det kanske inte är så viktigt att vara så jävla produktiv på jobbet och stressa ihjäl sig hela tiden. Och det finns viktigare saker än att hålla på och gnälla och bråka om saker och ting.

Började med långlunch första jobbdagen

Han är medveten om att känslan kanske försvinner så småningom. Men första arbetsdagen tillbaka på jobbet passade han på att ta en extra lång lunch.

I tre och en halv vecka höll huvudvärken i för Camilla Ulltin. ”Det är mycket värre än en vanlig influensa.” Foto: Privat

– Jag åkte förbi den lokala restaurangen och köpte två matlådor med köttbullar, potatismos, lingon och gurka för att stötta dem. Sedan åkte jag hem och åt lunch med min fru för att jag ville träffe henne och se hur hon hade det.

Kan inte bjuda pappa middag

Han saknar kontakten med sin far. Pappan lever ensam sedan mamman gick bort för några år sedan.

– Jag skulle vilja träffa honom och bjuda honom på middag men det går ju inte. Jag kan ju inte göra det. Men han hade gjort pannbiffar häromdagen och hängt på dörren. Och när jag gjorde älgstek med kantarellstuvning häromdagen ställde jag in en portion och ett glas vin till honom. Det är så man får göra för att få det lite roligare.

Huvudvärken släppte efter tre och en halv vecka

Sonen Morgan som var med på resan undvek smittan.

För Camilla Ulltin har kampen mot sjukdomen varit segare. Hon äter mediciner mot högt blodtryck och hjärtflimmer och befinner sig i en riskgrupp för coronaviruset.

Jag blev helt slut bara jag tog en dusch.

Camilla Ulltin

Den höga febern höll i sig i två veckor. Men tröttheten och huvudvärken släppte först på tisdagen, tre och en halv vecka efter insjuknandet.

– Jag ville ta en huvudvärkstablett i går men hade inga kvar och i dag (tisdag) har jag inte känt att jag behöver någon, säger hon.

Vill träffa sina barn och föräldrar

Hon ska bli farmor i juli men är osäker på när hon kan träffa sin son och hans gravida sambo nästa gång.

Snart fyra veckor i isolering tär på psyket. Hon har lekt med katten Silla och gått promenader med hunden Smilla men längtar efter vänner och familj.

– Nu vill jag träffa mina barn, det är dem jag längtar mest efter. Mina föräldrar också.

Camilla Ulltin träffar katten Silla, hunden Smilla och sin man. Men hon saknar övriga familjen och sina vänner. Foto: Pekka Pääkkö

Men hon vet inte om hon vågar träffa dem som tidigare.

– Efter två dagar som symptomfri ska man ju vara frisk. Men man vill ju inte chansa, jag tror att vi får träffas utomhus till en början.

Känner sig friskare

När hon väl har tillfrisknat är det fortfarande många frågetecken.

– De har ju sagt att man blir immun. Men man vet ju inte hur länge. Sådant skulle man ju vilja veta, säger Camilla Ulltin.

Men de senaste dagarna har hon ändå fyllts av hopp.

– Jag hostar lite fortfarande och det kan jag ju inte göra om jag börja arbeta igen. Jag jobbar ju med barn i min närhet och vill vara extra säker på att jag är frisk innan jag går tillbaka. Men jag känner att jag är på god väg att bli frisk.

Fakta

Bor i Boda

Namn: Camilla och Magnus Ulltin.

Ålder: 54 respektive 51 år.

Bor: Boda, Värmdö.

Familj: Magnus döttrar Emilie, 31, Filippa, 27, Matilda, 25, samt barnbarnen Belle, 2, och Otto, 2 och Camillas söner Simon, 27, och Morgan, 21.

Yrke: Socialpedagog respektive snickare.

Aktuell: Camilla kämpar efter snart fyra veckor fortfarande för att bli kvitt coronaviruset. Magnus tillfrisknade i förra vecka.

Visa merVisa mindre

Covid-19 i Stockholm

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm