Hjärtsjuka stockholmare får opereras utomlands för att kön på Karolinska är för lång. Foto: Stefan Källstigen

Hjärtpatienter åker till Norge för operation

Hjärtsjuka stockholmare får opereras utomlands för att kön på Nya Karolinska är för lång.

  • Publicerad 13:17, 10 feb 2018

Det är Dagens Nyheter som rapporterar att köerna för att hjärtopereras på Nya Karolinska nu är så långa att patienter skickas till Norge för operation.

Totalt ska 237 patienter enligt DN just nu stå i kö för operation på sjukhuset och 89 av dessa har redan väntat i över 90 dagar. Totalt räknar Karolinska med att 120 patienter kommer att skickas till Norge.

Personalflykt eller Stockholmsinflytt

Redan nu har 70 patienter skickats från Nya Karolinska till Örebro för operation. Något som kostat cirka 12 miljoner kronor. Att skicka en patient till Norge kommer att kosta mellan 140 000 och 180 000 kronor skriver DN.

Enligt ledningen på hjärt- och kärlavdelningen ska kön till stor del bero på en stark inflyttning till Stockholmsregionen och ett generellt ökat behov av hjärtkirurgi. Men enligt källor till DN och facket ska dåliga arbetsförhållanden och personalflykt snarare ligga bakom.

Landstinget har nyligen skjutit till 340 miljoner kronor för att minska vårdköerna på Karolinska och på hjärt- och kärlavdelningen hoppas man ha betat av kön under året.